Zonovergoten jaarmarkt in Kruisland

KRUISLAND – De jaarmarkt trof het zondag. Zon, niet al te warm en een heerlijk briesje. Perfect voor een middag kraampjes kijken, lekkere hapjes eten en een drankje op een terras. De jaarmarkt werd goed bezocht, de Holle Roffel trok veel bekijks en de kinderbraderie viel in de smaak.

Voor 1 euro mag je het meenemen

Al aan het begin van de middag schuifelde het publiek zondagmiddag over de jaarmarkt. Kraampjes met tassen, riemen, schoenen en kleding trokken zoals altijd veel kijkers. Dames en heren in klederdracht prezen hun, veelal zelfgemaakte, waren aan. En de dames van de Zonnebloem hielden een loterij. Op de kinderbraderie in de Graaf Engelbrechtstraat hadden flink wat kinderen hun speelgoed en andere spulletjes uitgestald. Barbies, lego, boeken, maar ook kleding werd aangeboden. Het ene kind wachtte rustig af, het andere bleek een ware verkoper. “Voor 1 euro mag je het hebben” werd een twijfelende koper overgehaald. Het verdiende geld werd niet bewaard, daarvan werd weer iets nieuws gekocht.

Een liedje krijg je er gratis bij

De Holle Roffel was gratis toegankelijk voor publiek. Bij de entree vergaapte men zich aan de stoommachines. Binnen genoot men van de uitgebreide collectie handgereedschappen, camera’s, naaimachines en nog veel meer. De prachtige stoomtrein bij de entree was een ware eyecatcher. Buiten was een rommelmarkt opgesteld waar liefhebbers van oude gereedschappen en allerlei prullaria hun hart konden ophalen. De vrijwilligers van de Holle Roffel, herkenbaar aan hun grijze bloes en zwarte pet, waren er maar druk mee. “Je hoort ons niet klagen” vertelt Jaap. “We hadden een aantal grote stukken, die zijn allemaal al verkocht.” Een dame vraagt de prijs van enkele stuks gereedschap. “Vijf euro” lacht hij. De koop is gesloten. Als bonus zingt Jaap een liedje. “Dat krijg je er gratis bij.” lacht hij.

Het is wachten op een plaatsje

De markt is naast een aantal oude tractoren, bijna helemaal ingericht als terras. Het weer was dorstig, de muziek gezellig en de sfeer uitstekend. De terrassen zaten overvol. Obers liepen af en aan en het was wachten op een plaatsje. Toen rond drieën de Oldtimer bromfietsen terug van hun toertocht kwamen was het feest compleet.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl