Afbeelding
donderdag 25 april, 15:05

Stem0167 noemt gedrag wethouder “schofferend, intimiderend en respectloos”

STEENBERGEN – Toon van der Wegen, fractievoorzitter van Stem0167, liet gisteravond een bommetje vallen in de raadzaal. Hij diende een ‘motie van treurnis’ in tegen wethouder Nadir Baali. De reden: het meermaals respectloos reageren richting leden van de gemeenteraad. Als directe aanleiding noemt Van der Wegen de uitspraken van Baali in de gemeenteraad van 18 april jongstleden. De motie werd niet gesteund door de andere raadsleden, die vinden dat dergelijke confrontaties horen bij het politieke werk en dat die onderling moeten worden uitgesproken.

Toon van der Wegen heeft het voorbeeld van 18 april gisteravond niet specifiek genoemd bij het indienen van zijn motie van treurnis, maar desgevraagd bevestigt hij waar het om ging. In het debat over het onderwerp woningbouwprojecten kreeg de wethouder een aantal vragen gesteld. Hij reageerde hierop door te stellen dat hij op al die vragen al in een eerdere vergadering antwoord had gegeven. “Ik ga het wel voor de derde keer herhalen. Gelukkig word ik niet per uur betaald”, zei Baali op geërgerde toon. Hierop schorste de voorzitter de vergadering om de wethouder de gelegenheid te geven “hierover na te denken”.

“Openbare excuses op zijn plaats”

Van der Wegen stelt dat het voorval hem niet in de koude kleren is gaan zitten. “Ik heb er een aantal dagen over zitten peinzen om te bevatten wat er nu eigenlijk gebeurd was. Ik heb mijn gevoel gevolgd door met deze motie te komen. Ik snap dat ik de andere raadsleden hiermee heb overvallen, maar ik wilde vooraf geen overleg plegen. Het gaat erom dat ik een signaal wilde afgeven aan de wethouder dat dit niet de manier is hoe we met elkaar om moeten gaan in de raadzaal. Ik heb het als een schofferend, intimiderend, respectloos en kinderlijk optreden ervaren waarvoor openbare excuses op zijn plaats zijn.”

Wethouder: “Reactie was niet netjes”

Excuses werden het niet, maar wethouder Baali gaf wel toe dat zijn reactie “ongepast’ was. “Ik probeer de informatie altijd op een zo neutraal mogelijke wijze aan de raad te verstrekken. Dat lukt dus niet altijd en dat was niet netjes. Daar reflecteer ik uitgebreid op; iets dat ik overigens na elke vergadering doe. Dat besef is aanwezig.” Voor Van der Wegen is daarmee de kous af. “Ik ben blij met deze reactie. Wat mij betreft heeft de relatie geen deuk opgelopen. Ik heb mijn punt gemaakt en wilde hem wat dingetjes meegeven voor de toekomstige vergaderingen.”

Grootste deel van de raad wijst motie af

Het enige collega-raadslid dat de motie uiteindelijk steunde was Danker Kouwen van de Volkspartij. Hij had al direct in de vergadering van 18 april gereageerd op Baali met de opmerking: “Moet ik me hier schuldig gaan voelen omdat ik vragen stel? Dat is wel heel raar”. Gisteravond schaarde Kouwen zich achter Stem0167 door te stellen dat de houding van Baali hem belemmert in zijn doen en laten in de raadzaal. “Na die opmerkingen was het debat gewoon dood. Dat wordt veroorzaakt door het gedrag van een wethouder. Ik zie dit als een gele kaart en als leerpunt voor de wethouder.” Daar lijnrecht tegenover stonden de reacties van de overige fracties in de raad die als overeenkomst hadden dat dergelijke ‘akkefietjes’ vaker voorkomen en dat die gewoon onder elkaar uitgepraat kunnen worden. VVD’er Theo van Es was het meest uitgesproken. “Wie niet tegen de hitte kan, moet uit de keuken blijven. Zet een doos tissues onder je bureau en als dat niet helpt, kies dan een andere vrijetijdsbesteding dan de politiek.”

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant