Ondanks de regenbuien waren er tientallen mensen naar de herdenking bij 'De Klok' op de Welberg gekomen.
Ondanks de regenbuien waren er tientallen mensen naar de herdenking bij 'De Klok' op de Welberg gekomen.
zaterdag 4 mei, 22:22

“De grootste kracht van herdenken zit in het samenkomen van gewone mensen”

WELBERG – “Ook dit jaar is er weer politiek gedoe rondom herdenkingsdag. Wat kan wel en wat kan niet? Voor mij draait het herdenken om gewone mensen zoals ze hier staan. Mensen die hun respect willen betuigen, die zich verantwoordelijk voelen om de bevochten vrijheid te bewaren en die hun zorgen uiten over de toekomst”, zo opende Angelo Somers, voorzitter van de stichting Bevrijdingsmonument Welberg de herdenking vanavond bij ‘de Klok’. Naast inwoners van Welberg, vertegenwoordigers van de gemeente en andere belangstellenden was er ook een special gast uit Canada aanwezig.

Wethouder Maurice Remery heette Jason Nakogee van harte welkom. Meneer Nakogee heeft als militair bij het Canadese Alonquin Regiment gediend en behoort tot de inheemse gemeenschap van de Attawapiskat First Nation. Hij legde een krans bij het monument. Wethouder Remery legde een krans namens de gemeente Steenbergen en benadrukte in zijn speech het belang van herdenken, nu en in de toekomst.

“Laat de volgende generaties op hun eigen manier herdenken”

“Terwijl we hier samen bij het bevrijdingsmonument staan, denken we niet alleen terug aan wat er zich 79 jaar geleden afspeelde, maar denken we samen ook aan de toekomst. Aan onze volgende generaties die we moeten meegeven dat onrecht en onderdrukking niet goed is. Dat het belangrijk is om begrip en respect voor elkaar te hebben. Laten we de volgende generaties dat vooral op hun eigen manier doen. Met hun eigen woorden, verbeeldingen en associaties. Denk maar aan mooie gedichten van kinderen, of het klaprozenviaduct hier verderop. Hun creaties zijn onze weg vooruit naar vrijheid en de toekomst.”

Jong en oud luiden de klok

Ook Angelo Somers benadrukt altijd het belang van het betrekken van de jeugd bij de herdenkingen bij de Klok. Daarom mochten de aanwezige kinderen als eerste hun bloem leggen bij het monument. De rode, witte en blauwe anjers waren uitgedeeld door de leden van de JFK-groep. De wethouder en de Canadese gast Jason Nakogee begonnen daarna als eerste met het luiden van de Klok, dat gelijktijdig gebeurt met het exemplaar in het Canadese Edmonton. Daarna mocht iedereen, van jong tot oud, het luiden overnemen.

In najaar 80 jaar vrijheid

Wethouder Remery blikte vooruit op het najaar, wanneer het precies 80 jaar geleden is dat we zijn bevrijd. “Dit wordt onder de noemer “Samen 80 jaar vrij” uitgebreid herdacht en gevierd, dankzij de medewerking van een groot aantal organisaties in onze gemeenschap. Dit najaar wordt tevens het nieuwe klaproosveld geopend. De nieuwe inrichting zorgt voor een plek van rust, beleving en herdenking. Ook wordt er informatie gegeven over oorlogs- en bevrijdingsgebeurtenissen die zich waar dan ook hebben afgespeeld.”

Door: Nicole van de Donk

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant