Afbeelding
vrijdag 24 januari 2020, 12:55

Zonneboeren staan in de rij om te starten in onze gemeente

STEENBERGEN – Het bruist en bubbelt van de initiatieven om aan te haken bij de ambitie van de gemeente Steenbergen om in 2040 energieneutraal te zijn. Dat bleek donderdagavond tijdens een speciale avond over de visie energie en ruimte die op het gemeentehuis was georganiseerd. Er was een presentatie over hoe Steenbergen denkt de weg van duurzaamheid te gaan bewandelen, maar het draaide ook vooral om de informatiemarkt waar zowel kleine agrariërs als grote energiebedrijven zich presenteerden. Allemaal hopen ze groen licht te krijgen voor hun zonneproject.

Wie uiteindelijk de benodigde vergunningen zal krijgen om een zonnepark te beginnen hangt af van de Visie Energie en Ruimte waar de gemeenteraad in maart over zal gaan beslissen. Duidelijk is dat in 2030 de helft van de energieopgave gerealiseerd moet zijn en omdat windmolens momenteel gevoelig liggen, wordt er vooral ingezet op zonne-energie. De gemeente heeft uitgerekend dat er 93 hectare ingevuld moet worden om de doelstelling over tien jaar te halen. Uitgangspunt is dat er in de open polders géén zonneparken komen, mits het een duidelijke kwaliteitsverbetering oplevert voor de omgeving. Het kan bijvoorbeeld net een duwtje in de richting zijn om een bepaald bedrijf te saneren wat niet thuishoort in het buitengebied. “Geschikte gebieden zijn rond de glastuinbouw, rondom de Suikerunie en kleinere stukken die niet te dicht op de kern zitten”, zo somde Jeroen van Broekhoven van adviesbureau Rho op. 

“Ons park ligt uit het zicht van Dinteloord”

Daar zit precies de gevoeligheid waardoor bepaalde inwoners op hun achterste benen gaan staan. Zeker in Dinteloord heersen gevoelens dat zij straks ingesloten worden door glas. Niels van der Linden van Statkraft, een Noors bedrijf dat geldt als de grootste producent van duurzame energie in Europa, zou de Dinteloorders graag gerust willen stellen. “Het perceel dat wij op het oog hebben ligt op 1,5 kilometer afstand van het dorp. Het ligt ten zuiden van het AFC en dus uit het zicht. Het gaat om een zonnepark dat 47 hectare groot zal worden waarmee een groot deel van de opgave wordt ingevuld. Wat ons betreft efficiënter dan kleinere zonnevelden verspreid over de gemeente.” 

“Meer zekerheid dan aardappels”

Het gaat echter om landbouwgrond, maar eigenaar Erik van der Heijden heeft goede hoop dat de gemeente overstag zal gaan en deze businesscase zal goedkeuren. “Er zijn een heleboel partijen bij mij langs geweest met aanbiedingen, maar dat waren cowboys zonder een goed onderbouwd plan. Dat is nu anders. Het gaat om ongeveer de helft van mijn land wat ik opgeef, maar het biedt mij zekerheid van een inkomen wat aardappels mij momenteel niet geven.”

Maquette gemaakt

Naast grote spelers als Statkraft trok de maquette van melkveehouder André Janse en zijn vrouw de aandacht. Met veel zorgvuldigheid hadden zij hun plan voorbereid om zonnepanelen bij hun bedrijf te integreren op een manier die de natuur respecteert en zelfs verbetert. Wethouder Wilma Baartmans was duidelijk gecharmeerd van het kleinschalige plan aan de Zeelandweg-Oost in De Heen. “Prachtig om te zien hoe ze alles al uitgewerkt hebben. Wat mij betreft moeten zowel grote als kleine initiatieven de kans krijgen.”

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant