Zaterdag 13 oktober Halloweentocht: Demonische sprookjesfiguren nemen Nieuw-Vossemeer in hun bezit

NIEUW-VOSSEMEER – Op zaterdagavond 13 oktober is Nieuw-Vossemeer één groot sprookje. Roodkapje, Sneeuwwitje, Pinokkio, ze lopen die avond allemaal door de straten van het dorp. De een met een opengereten keel, de ander met een ingeslagen hoofd of afgehakte ledematen. Het is na zonsondergang Halloween op het dorp en dat loopt allesbehalve sprookjesachtig af. Een lang en gelukkig leven, is er zeker niet bij.

Janneke Bosters, die zes jaar geleden het initiatief nam voor de spooktocht, kan niet wachten tot het zover is. “Het wordt elk jaar een beetje groter en enger. Dat is ook het doel dat we onszelf stellen. Door de ervaring die iedereen heeft, worden de ideeën steeds creatiever en gekker.” Verrassend genoeg is de organisatrice zelf een eersteklas angsthaas. “Ik hoor tijdens de vergaderingen de plannen aan en denk alleen maar dat ik er zelf ook nog langs moet. Ik laat ook nooit weten wanneer ik meeloop want ik weet zeker dat iedereen dan alles in het werk stelt om mij de stuipen op het lijf te jagen.”

 In totaal werken er 25 vrijwilligers mee aan de Halloweentocht. Bosters: “We zijn er een heel jaar mee bezig en het thema voor volgend jaar staat zelfs al vast. Heel veel mensen helpen al jaren mee en worden alleen maar enthousiaster. Dat is zó vet.”

Grens van het toelaatbare

De inspiratie voor de editie 2018 komt uit de sprookjesboeken. Wie niet de Disney-verhalen maar de oorspronkelijke versies leest, komt al snel tot de ontdekking dat zij noch suikerzoet noch liefdevol zijn. Zij staan juist bol gruwelijke verminkingen en wreedheden. Perfect voor een Halloweenviering dus. “We gaan op zoek naar de grens van het toelaatbare,” vult Janneke aan.

Sanctie

De deelnemers verzamelen zich om 20.00 uur bij ’t Wagenhuis. Van daaruit vertrekken zij met een plattegrond op sprookjestocht. In totaal worden er negen sprookjes op afschrikwekkende wijze uitgebeeld. Hoe, dat blijft natuurlijk een verrassing, zij het geen aangename.  Bij ieder sprookje moet de deelnemer een object verzamelen. Dat klinkt volgens Bosters een stuk gemakkelijker dan het is. “Het gaat er vooral om, of ze voldoende moed hebben om de spullen te pakken.” Terug bij ’t Wagenhuis wordt alles ingeleverd. Voor ieder ontbrekend item volgt er een sanctie.

Knakworst

Inschrijven voor de tocht kan via Facebook (Spooktocht Nieuw-Vossemeer) of telefonisch via (06) 57938866. De adviesleeftijd voor deelname is 10 jaar maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de ouders. Kinderen die nog niet op de basisschool zitten moeten wel een ouder als begeleider meenemen. Kosten voor deelname bedragen drie euro (ouders gratis) maar daar krijgen de kinderen ook nog een drankje een broodje knakworst bij terugkeer voor.

Close-up gruwelijk verminkt meisje

Organisatrice Janneke Bosters verzorgt onder meer de schmink tijdens de Halloween. Ze mag graag op zichzelf oefenen.

Door: Dasja Abresch