X-landers 10.0 genomineerd voor Benelux Innovation Award

KRUISLAND – ‘Wij zijn de X-landers 10.0 en modder op de weg is flauwekul!”. Het is de slogan waarmee het team van de Zonnebergschool uit Kruisland zich afgelopen zaterdag meldde bij de Benelux-finale van de First Lego League (FLL) in Eindhoven. De X-landers redden het er niet mee tot de volgende ronde van de FLL, maar zij werden wel genomineerd voor de Benelux Innovation Award. Ook kregen zij de prijs voor het beste onderzoek toebedeeld.

Vier dagen na de grote dag zindert de positieve energie nog steeds door het FLL-team. Met grote trots en overtuiging leggen de leden nogmaals uit waar het project om draait en hoe zij het bedacht hebben: “Het thema van dit jaar was City Shapers dus je moest iets bedenken waardoor je eigen woonplaats beter werd. In overleg kwamen we tot de conclusie dat het probleem van modder op de weg, achtergelaten door tractoren die van het land komen, opgelost moet worden. Dus gingen we in gesprek met een boer die ons het idee aan de hand deed om hogedrukreinigers langs de spatborden te maken zodat de wielen schoon gespoten kunnen worden voordat de tractor de weg op gaat.”

Gouden greep

Simpel, uitvoerbaar en ook voor de boer die nu uren bezig is om de weg schoon te krijgen, een potentieel gouden greep. Het innovatieve idee, de duurzame gedachte en de haalbaarheid vielen op bij leden van de Universiteit van Twente die bij de Benelux-finale present waren. Zij beloonden de Zonnebergschool met een nominatie-ticket voor de Benelux Innovation Award. Ook andere universiteiten deden dit tijdens elders gehouden voorrondes. Wanneer en hoe deze verkiezingen wordt gehouden is nog onbekend, evenals de prijs die eraan vast hangt.

Patent

X-lander-coach vanaf het eerste uur, meneer Ruud, opperde het idee van de Innovation Award een aantal jaar geleden bij de organisatie. “In Amerika doen ze dit al veel langer en het leek mij een mooie toevoeging. Ik vind het erg leuk dat het nu zover is én dat de X-landers die eerste keer ook gelijk genomineerd zijn. In Amerika is de prijs het vastleggen van het patent en verdere begeleiding naar productontwikkeling dus dat is wel heel spannend.”

Slagroomtaart

Mocht de anti-modder-op-de-weg-tractor het tot de commerciële markt redden, dan is de daaropvolgende miljoenenomzet voor school. Da’s geen probleem voor de X-landers, mits het geld maar gebruikt wordt voor duurzaamheidsmaatregelen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van de school. De leerlingen zelf waren al meer dan gelukkig met de nominatie, de vele felicitaties en de lekkere slagroomtaart die de gemeente Steenbergen liet bezorgen.

Eskil Buijzen, Ruby van Vliet, Nick van den Bosch, Luuk van Tiggelen, Thijs Jansen, Maike Cobelens en Ellemieke van Osta (niet op de foto vanwege ziekte) vormen samen met coaches Meneer Ruud van Kaam en meneer Mario von Banniseht (niet op de foto vanwege de gymles) het First Lego League Team.

Door: Dasja Abresch