Willem de Groen (17) ontwerpt Skyline van Steenbergen

STEENBERGEN –New York, Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Groningen, Antwerpen, Steenbergen. Een ogenschijnlijk willekeurig rijtje grote steden, waarbinnen Steenbergen een wat vreemde eend in de bijt lijkt. Toch heeft ‘Ons Steenbergen’ wel degelijk iets gemeen met zijn grotere broers en zussen.  Het zijn namelijk allemaal steden waarvan de skyline door het bedrijf City Shapes is gevat in een kunstzinnige contour. De Steenbergse variant is te danken aan plaatsgenoot Willem de Groen (17) die tijdens zijn stage de kans kreeg om zijn eigen woonplaats te vereeuwigen.

Willem is meubelmaker in opleiding bij het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam. Binnen die opleiding horen uiteraard de nodige stages. Dit keer koos Willem voor het bedrijf City Shapes in Hoogvliet dat zich specialiseert in wanddecoraties van hout. Een wat minder voor de hand liggende keuze volgens sommigen, maar Willem had een doel voor ogen: “Ik wilde vooral leren tekenen en daarom heb ik juist voor dit bedrijf gekozen”. De tekentafel zag Willem de eerste weken van zijn stage echter niet, want de feestdagen stonden voor de deur en dus was het topdrukte bij City Shapes.

Stoute schoenen

“Achteraf bezien ook prima, want juist in die tijd heb ik veel geleerd over marketing, het inzetten van social media en financiën,” aldus De Groen. Toen het jaar afgesloten was en de rust terugkeerde kreeg Willem alle ruimte om zijn tekenambitie in werking te zetten. “Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ik een skyline van Steenbergen mocht maken. Ik had inmiddels wel het nodige krediet opgebouwd en ik kreeg tot mijn blijdschap toestemming.”

Aquaduct

Daarmee kwam de volgende uitdaging, namelijk de keuze van gebouwen en objecten die samen in grafisch opzicht, de vertegenwoordigers van Steenbergen zouden worden. Na de bekende verdachten zoals de Gummaruskerk, de watertoren en de Protestantse kerk, werd het moeilijker. “Ik wilde in eerste instantie de haven tekenen, maar het bleek moeilijk om daar een herkenbaar beeld bij te vinden.” Het werd uiteindelijk het aquaduct inclusief bootje dat er overheen vaart en auto die er onderdoor rijdt. Ook het oude postkantoor ‘d’Ouwe Stempel’, de Witte Villa, het oude stadhuis en de heraut kwamen erbij.

Opa Ad

De verkoop begon voorspoedig. Aan het eind van dag één waren er al vijf exemplaren verkocht. Dat biedt hoop voor de toekomst en voor Willems opa Ad die heel graag wil dat er een skyline van de Welberg komt. “Dat is niet uitgesloten, maar hangt wel af van de verkoop van de stad Steenbergen. Dus….”
De skylines zijn verkrijgbaar in diverse maten en materialen via cityshapes.nl (Facebook: Skyline Steenbergen). De toevoeging van de tekst Steenbergen of Strienestad is optioneel. Naast de skyline maakte Willem ook nog een viertal ontwerpen voor sleutelhangers die hij als armlastig student tijdens de carnavalsdagen aan de man gaat brengen.

Willem de Groen tekende de skyline van Steenbergen die vervolgens door zijn stagebedrijf City Shapes tot wanddecoratie werd omgevormd.

Door: Dasja Abresch