Wethouder koppelt ‘Toekomstvisie 2040’ terug aan Ravelijnleerlingen

STEENBERGEN – Vrijdagochtend bezocht wethouder Wilma Baartmans een groepje leerlingen van MAVO en VMBO-school ’t Ravelijn. Ze voldeed daarmee aan een belofte destijds om de ‘Toekomstvisie 2040’ aan hen terug de koppelen. De leerlingen zijn net als 900 andere inwoners van de gemeente Steenbergen bevraagd naar hun ideeën. De zogeheten visie is weergegeven in een boekwerkje dat de titel ‘Gemeente Steenbergen geeft smaak aan morgen’ meekreeg.

Nu is het overbrengen van bevindingen voor de wethouder een vertrouwde bezigheid. Niet alleen stond ze jarenlang zelf voor de klas en als het om Steenbergen en haar kernen gaat is Wilma Baartmans enthousiast en betrokken. Ze nam dan ook goed de tijd om de inhoud van het boekwerkje door te nemen. En liet zich daarbij niet uit het veld slaan door de kritiek die ze vooraf aan haar uiteenzetting van de Steenbergse Courant-redacteur kreeg als zou de zogenoemde visie niet meer dan algemeenheden bevatten die op vrijwel elke plaats in het land toepasbaar zijn. Met daarbij de vraag of de 95.000 euro die het opstellen ervan heeft gekost, niet beter besteed had kunnen worden aan de leefbaarheid in de gemeente.

De vier ambities

“De gemeente Steenbergen geeft smaak aan morgen, zo is de titel van deze visie. We willen de komende jaren gaan voor vier ambities. We willen ‘Kern gezond’ zijn met onze vijf dorpen en een stad met een hart.
We willen zorgen voor een ‘Goede start’ in het onderwijs, op de woningmarkt en voor ondernemende inwoners. We willen gaan voor ‘Groen kapitaal’ met innovaties in de landbouw en in de ‘Biobased Economy’. En we willen dat inwoners en bezoekers ‘Buiten gewoon genieten’ waarbij nieuwe natuur en prachtig landschap de gemeente Steenbergen  tot een topbestemming maken”.

Arbeidsmigranten

In het kort nam de wethouder de onderwerpen door. En ze vertelde nog wat over de kerncijfers op diverse gebieden. Zo kwam ook het inwoner aantal ter sprake: 25144 inwoners waarvan zo’n 10 procent uit arbeidsmigranten bestaat. En dat vertellende kwam de wethouder tot de conclusie dat er in de visie geen aandacht aan de arbeidsmigranten wordt besteed. Terwijl juist die nieuwe inwoners voor de groei van het bevolkingsaantal hebben gezorgd en er binnen de gemeente al 2500 wonen. “En veel van hen zullen hier blijven wonen”, aldus de wethouder.

Gemeenteraad

In elk geval weten de betreffende leerlingen nu wat er in het boekje staat. Als ze het nieuws volgen komen ze wellicht nog meer aan de weet. De eerste reactie van de gemeenteraad was niet positief en ook hier werd het stempel ‘weinig zeggend’ gegeven in een oordeelvormende vergadering. Er zal nog nader over worden gesproken en een van de voorstellen is om het maar gewoon voor kennisgeving aan te nemen.  

Door: Peter Vermeulen