Welbergse Janna doet mee aan actie ‘Zapp Your Planet Bos’

WELBERG – De 12-jarige Janna Markestein uit Welberg houdt van bomen. Vooral in de zomer vindt zij het heerlijk om lekker te luieren in de koelte van een bladerdak. Volgens haar kun je nooit genoeg bomen hebben en zijn er op dit moment juist veel te weinig. Haar interesse was dan ook direct gewekt toen zij op het jeugdjournaal een item zag over de actie ‘Zapp Your Planet Bos’ die als doel heeft zoveel mogelijk bomen te planten. Janna liet er geen gras over groeien en zette demonstratief haar spaarvarken aan de straat. Inmiddels hebben haar acties al genoeg opgebracht om een mini-bos met tien bomen aan te planten. Een goed begin, maar nog lang niet genoeg. 

Janna woont zelf aan de Pastoor Ermenstraat op de Welberg. Volgens haar een goed voorbeeld van hoe het niet moet. “De bomen in deze straat zijn veel te klein en het zijn er ook te weinig. In de zomer is het hier bloedheet.” Hoe anders is de achtertuin van Janna’s ouderlijk huis die een groen paradijsje is met veel struiken, bomen en een moestuin. Hier is het heerlijk koel tijdens de hete zomermaanden.

De oplossing

Maar bomen zijn niet alleen om van te genieten, legt Janna uit: “Het gaat niet goed met het klimaat. Er is te weinig schone lucht, te weinig beschutting en te weinig verkoeling. Allemaal problemen waar bomen de oplossing voor bieden. Daar moeten we mee aan de slag. Met name voor mijn generatie want het is vooral voor onze toekomst belangrijk. Oudere mensen denken daar vaak te gemakkelijk over vind ik.”

Op eigen wortels

Het televisieprogramma ‘Zapp Your Planet’ biedt jongeren de mogelijkheid om zelf in actie te komen. Het ging een samenwerking aan met Staatsbosbeheer die bereid is om in haar natuurgebieden extra bomen te planten. Voor iedere opgebrachte € 7,50 gaat er één boom de grond in. Dat bedrag is gebaseerd op de kosten voor verzorging die gemaakt moeten worden tot een boom op eigen wortels kan staan. 

Cupcakes en statiegeldflessen

De actie loopt nog tot en met 27 maart. Gedurende die weken zal Janna steeds met nieuwe ideeën en activiteiten op de proppen komen. Om te beginnen is daar het spaarvarken op de tafel voor Janna’s huis aan de Pastoor Ermenstraat 26 op de Welberg. Iedere gulle gever kan daar een donatie kwijt in het spaarvarken en mag zich vervolgens als bedankje bedienen van een ambachtelijk vervaardigd ‘loom’-armbandje. Naast de tafel staat een krat waarin statiegeldflessen gedoneerd kunnen worden. Ook is Janna inmiddels gestart met de verkoop van cupcakes en heeft zij verrassingszakjes samengesteld voor jonge kinderen. Al het geld gaat rechtstreeks in de ‘piggy bank’. Overigens kan Janna rekenen op veel hulp van haar jongere broer Simon (10) die ook meewerkt aan de goede zaak en zelfs de opbrengst van zijn mooie rapport aan het goede doel doneerde.

Beter nadenken

De Zapp-bomen worden geplant in de gebieden van Staatsbosbeheer. Deze natuurorganisatie heeft ook gronden in het Welbergse Oudland. Of de bomen die Janna’s actie opbrengen daar geplant worden, weet zij niet. “Het zou natuurlijk leuk zijn, maar het hoeft niet persé. Het gaat er vooral om dat er meer bomen komen en dat mensen er beter over na gaan denken hoe belangrijk bomen zijn.”

Nederland heeft daarin nog wel een inhaalslag te maken volgens de milieubewuste jongedame. “10% van het oppervlakte van Nederland is bos. Dat is al beter dan de 1% waar we vandaan komen, maar nog niets in vergelijking met onze buurlanden die wel 30% bosoppervlakte hebben.”

Wie meer wil weten, kan Janna bereiken via het mailadres yvonne.markestein@gmail.com

Foto: Wie een bedrag doneert in het spaarvarken van Janna Markestein mag daar een ‘loom’-armbandje als bedankje voor uitzoeken. Iedere cent die de Welbergse inzamelt gaat naar de actie ‘Zapp Your Planet Bos’. Het doel is om zoveel mogelijk nieuwe bomen te planten.

[ door Dasja Abresch ]