WBWL-Explorer app: met de smartphone op ontdekkingstocht

STEENBERGEN – Tussen 1628 en 1832 deden Steenbergen en Bergen op Zoom er alles aan om de Fransen en Spanjaarden buiten hun vestingmuren te houden. Anno 2018 worden zij er echter met open armen welkom geheten. Om er te genieten van  alles wat de West-Brabantse Waterlinie (WBWL) te bieden heeft. De toerist, maar ook de inwoner van het gebied, wordt daar sinds gisteren een handje bij geholpen met de app WBWL-Explorer. Leerzaam, uitdagend maar vooral heel erg leuk.

Met groot vertoon kwam de heraut van Steenbergen gistermiddag vanaf zijn vaste plek voor het stadhuis aan de Kaaistraat naar de kop van de haven gerend. “Een brief van het front”, schalde hij door de straten. De schepenen Petra Lepolder van Steenbergen en Yvonne Kammeijer van Bergen op Zoom namen het perkament aan en vernamen dat de Fransen in aantocht zijn. In tegenstelling tot drie eeuwen geleden echter geen reden tot paniek maar opgetogenheid. Laat maar komen die toeristen!

Wiebel

Om zo goed mogelijk aansluiting te vinden bij de belevingswereld van de kids, heeft de WBWL sinds gisteren ook een eigen mascotte voor de jongere linieloper: Wiebel. Zij is ontstaan in het creatieve brein van de tienjarige Joanie Welleman uit Steenbergen. Samen met haar klas (7b van de Gummarusschool) deed zij mee aan de wedstrijd en stak met haar ontwerp met kop en schouders boven de rest van de deelnemers uit. Het leverde haar een oorkonde, een workshop en fietsbellen voor de hele klas op.

Zwaar geschut

De lancering van de app en daaraan gekoppeld de opening van de thematische routes langs de linie maken deel uit van de laatste actiereeks in de revival van de West-Brabantse Waterlinie. Bedoeld om de linie uit de vergetelheid te halen, af te stoffen, op te poetsen en prominent terug op de kaart te zetten.

Dankzij de provinciale subsidiepot Landschappen van Allure konden Steenbergen en Bergen op Zoom de afgelopen jaren zwaar geschut loslaten op de historische verdedigingslinie. Onder meer door de belangrijke punten langs de lijn te verbinden aan architectonische hoogstandjes. De Bunkertreppe bij De Heen, het Ravelijn in Bergen op Zoom,  het picknickeiland bij de Kruislandse Blauwe Sluis, de Haven van Steenbergen en de onlangs geopende Pompejus-toren op het Halsterse Fort de Roovere zijn er voorbeelden van.

Som der delen

Nu de West-Brabantse Waterlinie haar plaats in het landschap heroverd heeft, is de tijd aangebroken om haar ten volle te benutten. “Want het is de som der delen die haar uniek maakt,” vertelde wethouder Petra Lepolder van Steenbergen gistermiddag. Het Delftse ontwerpbureau Peerdrops kreeg de opdracht om daar een manier voor te vinden, wat resulteerde in de app WBWL-Explorer. 

Onder water

De uitdaging voor het bureau was erin gelegen om een manier te verzinnen waarmee de bezoeker uit zijn eigen comfort zone komt en het hele gebied ontdekt. Wie net begint, treft een plattegrond aan waarop de West-Brabantse Waterlinie volledig onder water ligt. Een kwinkslag naar de inundaties, een succesvol middel om de vijand buiten de deur te houden.

Medailles

Tijdens het bezoek aan het gebied, vertelt de app relevante informatie over de historie, natuur en architectuur. Ook leuk voor kinderen want voor hen is er op maat toegesneden info beschikbaar. Alle opgedane kennis kan door middel van vragen direct getest worden en de appgebruiker verdient medailles met de antwoorden. Om ook de innerlijke mens te bedienen wordt met een ‘touch’ op het ‘screen’ direct zichtbaar waar de dichtstbijzijnde horecagelegenheden zich bevinden.

VVV

Telkens wanneer de gebruiker een nieuw gebied bezocht, wordt een stukje van de plattegrond droog gespeeld. Al doende krijgt de doorzetter uiteindelijk het hele gebied boven NAP. Overigens is de digibeet niet uitgesloten van de themaroutes van de West Brabantse Waterlinie want deze zijn in boekvorm verkrijgbaar bij de VVV’s in de regio. Bovendien kregen alle highlights in het gebied groene informatieborden en een selfie-bord.

Helikoptervlucht

Samen met de lancering van de app ging er gisteren een tweede wedstrijd van start. Wie tijdens zijn ontdekkingstocht langs de West-Brabantse Waterlinie namelijk als eerste de medaille van de ijsvogel vrijspeelt, kan daarmee een helikoptervlucht boven het gebied winnen. Ook een diner bovenin de Pompejustoren en een workshops staan in het prijzenkabinet.

Voor meer informatie: www.wbwl-explorer.nl.

Foto’s en tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen

Lees meer in de Steenbergse Courant van vrijdag 18 mei