Afbeelding
zondag 20 oktober 2019, 09:00

Wandelaars sluiten zich aan bij Lint van Klaprozen

STEENBERGEN/WELBERG – Het programmaboekje ‘75 jaar bevrijding’ staat bomvol activiteiten, maar toch gebeurt er daarnaast ook nog van alles dat in geen enkel boekje terug is te vinden. Zo verzamelden dertig wandelaars uit heel Nederland zich vorige week vrijdag in hotel-restaurant De Kaai voor een Herdenkingswandeling door Steenbergen en Welberg. Ook namen zij de gelegenheid te baat om zich aan te sluiten bij het Lint van Klaprozen door de aanschaf van een klaproosschildje.

De wandelingen worden georganiseerd door Teus van Harten, gepensioneerd verslaggever van het Nederlands Dagblad (ND) uit Amersfoort. In 2003, toen nog in actieve dienst, is hij begonnen met de organisatie van zogenaamde lezerswandelingen en is er vervolgens nooit meer mee gestopt. De lezerswandelingen van het ND en met name Van Harten genieten dan ook landelijke bekendheid. Dat bleek dan ook wel uit de samenstelling van de groep die vorige week met elkaar op pad ging. De deelnemers waren afkomstig van Schouwen-Duiveland tot Friesland en van Zuid-Holland tot het uiterste oosten van Brabant.

Klaproos

Ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar bevrijding van het zuiden van Nederland organiseert Van Harten een reeks wandelingen rond dit thema. Bij de voorbereiding ervan bezocht hij afgelopen zomer Steenbergen en viel zijn oog op het klaproosschildje dat op de Gummaruskerk prijkt. “Vervolgens heb ik bij iedere deur waar ik een klaproos zag, aangebeld om te vragen hoe ik aan zo’n schildje kon komen.” Het leidde hem al snel naar de Dorpsraad Welberg, initiatiefnemer van het zogenaamde Lint van Klaprozen. Daar bestelde Teus niet alleen een eigen schildje maar hij prees het ook aan bij zijn mede-wandelaars. Zodoende wisselden vanmorgen na een korte presentatie over het project bij De Kaai ruim twintig schildjes van eigenaar.

Kodak-moment

Daarna was het de hoogste tijd voor vertrek richting de katholieke begraafplaats aan de Nassaulaan waar bloemen werden gelegd op de graven van Gibson en Warwick. Ook de twee belendende graven van de in 1958 omgekomen vliegenier Leo van Agtmaal en van verzetsheld Piet Stoffelen werden niet vergeten. De volgende stop was het klaproosviaduct bij de Welberg wat binnen het thema van de wandeling een uitgelezen ‘Kodak-moment’ was voor de hele groep. Onderweg naar bevrijdingsmonument De Klok vertelde de zeer goede voorbereide Van Harten hen het nodige over de oorlogsgebeurtenissen en het ontstaan van het monument. Via het Krabbenbos wandelde de groep vervolgens door in de richting van Lepelstraat.

Op de foto’s: Na afloop van de Herdenkingswandeling keerden de deelnemers naar huis waar zij hun Klaproosschildjes aan de gevel van hun woning bevestigden.

Op de katholieke begraafplaats aan de Nassaulaan legden de deelnemers bloemen en zongen een psalm ter nagedachtenis aan de omgekomenen.

Onder het klaproos-viaduct tussen Welberg en Steenbergen nam de groep een momentje rust om met elkaar op de foto te gaan.

Tekst en foto’s: Dasja Abresch © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant