Walking football zorgt voor plezier en beweging: maar rennen wordt bestraft

WELBERG – Het voor deze gemeente nieuwe fenomeen ‘Walking Football’ –  is beslist geen verkeerde gedachte. Het is een mogelijkheid om in teamverband een leuke partij voetbal te spelen zonder het gesprint, de tackles en vaak onvermijdelijke blessures. Het klinkt wellicht wat minder spannend, maar beheersing en techniek komen beslist van pas.

Gisteravond bracht sc Welberg een eerder gerezen plan in de praktijk. Henk van Zundert en Toine Baselier namen hiervoor het initiatief. Ze kregen bijval en ondersteuning van Loes Baselier. Het drietal vroeg ook sportcoach Ivo Bolluijt om mee te helpen bij de introductie van Walking Football op het Welbergse sportpark. Een berichtje in de Steenbergse Courant en op KijkopSteenbergen.nl en binnen de eigen club leverde al meteen een tiental geïnteresseerden op. Die kregen in de kantine van de sportclub een eerste uitleg.

Geen lichamelijk contact

Walking Football wordt op een klein veld gespeeld. Met minigoals en zonder doelman. In het veld staan 12 spelers, het is dus zes tegen zes. Halverwege de wedstrijd – die een kwartier duurt – is het mogelijk om spelers te wisselen. Tijdens het spel is dit niet toegestaan, tenzij het spel vanwege een blessure is stilgelegd. Rennen met en zonder bal is niet toegestaan en wordt bestraft met een indirecte vrije trap. De bal mag niet boven heuphoogte worden gespeeld, lichamelijk contact is niet toegestaan en van eigen helft mag niet worden gescoord. Ook kent Walking Football geen buitenspelregel. Dit is een greep uit de spelregels, die van de spelers een behoorlijke beheersing vragen.

Spelplezier en beweging

Dat bleek gisteravond, toen na een kleine warming-up om de spieren wat te rekken en op temperatuur te krijgen, een eerste wedstrijdje werd gespeeld. De deelnemers – allemaal liefhebbers met een danig voetbal verleden – merkten al rap dat ze vaak te snel gingen. Ze merkten ook dat het potje Walking Football plezier opleverde en dat het spel voor de nodige beweging zorgde. Onder het oog van wethouder Esther Prent, die sport in haar portefeuille heeft en vanuit haar belangstelling voor het sc Welberg-initiatief een kijkje kwam nemen – werd een sportief partijtje gespeeld.

Aanmeldingen welkom

 “Het is zeker de moeite van het proberen waard om dit hier van de grond te krijgen. Het geeft 60-plussers de mogelijkheid om samen van een nieuwe spelvorm te genieten”, stelt Loes Baselier. Ze hoopt dat nog meer geïnteresseerden zich zullen aanmelden. Tot nu toe heeft een kleine twintigtal belangstellenden aangegeven het eens te willen proberen.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen ©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl