Wachten op berging gezonken vrachtschip Schelde-Rijnkanaal

NIEUW-VOSSEMEER – Het Schelde-Rijnkanaal bij Nieuw-Vossemeer gaat mogelijk later vandaag weer ‘beperkt’ open voor de scheepvaart, die sinds gisteravond is gestemd als gevolg van een aanvaring tussen een Poolse vrachtboot en een Zwitsers passagiersschip. Het eerstgenoemde vaartuig is gezonken en ligt dwars in het Schelde-Rijnkanaal. Over de berging wordt druk overleg gevoerd, maar wanneer hiermee wordt begonnen kan Rijkswaterstaat op dit moment nog niet zeggen. Bij het ongeluk zijn geen slachtoffers gevallen.

De aanvaring deed zich voor op 100 meter afstand, ten noorden van de brug tussen Nieuw- en Oud-Vossemeer. Enkele opvarenden raakten wel te water, maar niet gewond.

Reinier van der Zee van BST Dintelsas is samen met zijn collega’s van Hebo ter plaatse en heeft materiaal bij zich om de ‘Isala’ – de Poolse vrachtvaarder, met 1050 ton zout in het ruim – van de kanaalbodem te lichten.

,,Op dit moment wordt ervoor gekozen de situatie te beheersen,’’ reageert Van der Zee desgevraagd. ,,We gaan vanmiddag zelfs afschalen. De gelekte olie is en wordt opgeruimd, vervolgens moeten we wachten op groen licht met betrekking tot de berging. In afwachting daarvan verwacht ik dat de overgebleven geul van zo’n dertig meter vandaag nog wel opengesteld zal worden, zodat de scheepvaart er bij toerbeurt en onder begeleiding toch weer doorheen kan.’’

,,We zijn druk aan het bekijken hoe we de scheepvaart zo snel mogelijk weer doorgang kunnen verlenen,’’ stelt woordvoerder Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat. Meer duidelijkheid hieromtrent kan hij momenteel niet verstrekken. Hetzelfde geldt voor de bergingsoperatie. ,,Ook daaraan wordt druk gewerkt.’’

Hamvraag bij zulke onderhandelingen tussen Rijkswaterstaat, de betrokken scheepseigenaren en hun verzekeraars, is altijd wie voor de kosten van de werkzaamheden opdraait.