VVV-kantoor komt in Gummaruskerk

STEENBERGEN – Vanaf komend voorjaar zal het VVV-kantoor van Steenbergen worden gevestigd in de Gummaruskerk. Het is de eerste stap die de gemeente samen met het parochiebestuur zet om andere activiteiten in de kerk te ontplooien om het gebouw zo voor de toekomst te kunnen behouden. Met het verplaatsen van het VVV-punt naar de kerk neemt de gemeente een voorschot op het onderzoek wat er gaat komen naar de mogelijkheden van het gebouw.

Het VVV- informatiepunt is nu nog gevestigd in Primera de Gilles aan de Kaaistraat maar zal dus vanaf volgend jaar in de ruimte van de Gummaruskerk komen waar nu nog het parochiesecretariaat zit. Tijdens een bijeenkomst in de kerk gaven de betrokken partijen een toelichting op het besluit. “Er worden tegenwoordig andere eisen gesteld aan een VVV-punt qua ruimte. Dus toen de investering ter sprake kwam hebben we het lef gehad om op deze mogelijkheid in te springen”, zegt wethouder Petra Lepolder.

Beeldbepalend gebouw

Het parochiebestuur en de werkgroep Behoud Gummaruskerk geven al sinds een aantal jaren aan dat de financiële situatie van de kerk onhoudbaar wordt. De gemeente wil nu verder gaan onderzoeken welke activiteiten er nog meer in de kerk kunnen plaatsvinden zodat het gebouw overeind kan worden gehouden, terwijl daarnaast ook de erediensten er nog gehouden kunnen worden.

“De Gummaruskerk is een van de meest beeldbepalende gebouwen van Steenbergen en bovendien een Rijksmonument. Het is een must om het te behouden voor de generaties na ons”, zo stelde wethouder Wilma Baartmans. Zij is verantwoordelijk voor de opdracht die er ligt om een oplossing te vinden voor de toekomst van de Gummaruskerk. Er zal een stuur- en projectgroep gevormd gaan worden die met ideeën moet gaan komen. Een extern bureau zal vervolgens worden ingeschakeld om de haalbaarheid van de plannen te onderzoeken om zo tot een ontwerpboek te komen. De gemeente stelt 50.000 euro beschikbaar om het haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren. 

Kerkbezoek teruggelopen

Adrie Hommel van het parochiebestuur liet weten zeer verheugd te zijn met het besluit van de gemeente om het VVV-kantoor naar de Gummaruskerk te halen. “Iedereen weet dat het kerkbezoek sterk is teruggelopen en dat het voor ons alleen niet meer te doen is om dit gebouw te onderhouden. Maar op deze manier kan de kerk ook nog haar bestemming behouden.”

Foto: De gemeente, het parochiebestuur en de werkgroep Behoud Gummaruskerk slaan de handen ineen om het gebouw veilig te stellen voor de toekomst.

Tekst en foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl