Voor het eerst bevers in Steenbergse Vliet

DE HEEN/STEENBERGEN – Jachtopziener Rob Mulder weet het ‘voor 99% zeker’: er zitten bevers in de Steenbergse Vliet en dat is volgens de deskundige nog nooit eerder voorgekomen. Ook Waterschap Brabantse Delta bevestigt dat zich bevers ophouden in de rivier tussen De Heen en Steenbergen.

,,Ik heb ze nog niet met eigen ogen gezien,’’ geeft Mulder meteen toe, maar gelet op de manier waarop dikke boomtakken aangevreten zijn, staat als een paal boven water dat het om bevers gaat. ,,Ik kom voor mijn werk nogal eens in de Biesbosch, waar veel beters verblijven, en het is dezelfde vorm van vraat,’’ stelt de jachtopziener, o.a. actief voor de Wildbeheereenheid Steenbergen. ,,Het zou de eerste waarneming zijn op deze plek, maar bekend was al dat er bevers rondom het Krammer-Volkerak zaten, dus het is tegelijkertijd ook wel logisch dat ze afzakken richting de Vliet.’’

De grote knaagdieren laten zich niet zo gemakkelijk ‘betrappen’ door de mens en komen vaak pas bij schemering of ’s nachts tevoorschijn. ,,Het zijn sowieso beesten die rust nodig hebben,’’ aldus Mulder.

Marianne de Neve uit De Heen heeft ook nog geen bever aanschouwt, maar zag wel kans foto’s te maken die de aanwezigheid van de dieren bewijzen. De afgeknaagde boomstammen bevinden zich in een natuurgebied langs de Vliet, nabij de jachthaven in De Heen.

‘Ome’ Ger de Neve, raadslid van de Volkspartij en onlangs namens de partij Ons Water gekozen in het nieuwe bestuur van Waterschap Brabantse Delta, wist niet wat hij zag. ,,Krijg ik ook nog steun uit onverwachte hoek, want voor zover mij bekend houden bevers niet van zout water,’’ zegt hij met een knipoog naar zijn standpunt over de verzilting van het Volkerak-Zoommeer, waarvan hij een verklaard tegenstander is. ,,Aardig punt voor de eerste bestuursvergadering in de nieuwe samenstelling, die morgenavond plaatsvindt.’’

Een woordvoerster van het waterschap beaamt dat er in de Steenbergse Vliet bevers zijn geconstateerd, maar kan er op dit moment nog niet meer over vertellen.