Volop kerstsfeer tijdens kerststallentocht in Kruisland

KRUISLAND – Ook dit jaar was de Holle Roffel het vertrekpunt van de Kruislandse kerststallentocht. Op 20 locaties konden de deelnemers zich vergapen aan prachtige kersttaferelen. Het begon al bij het vertrekpunt, kerststallen in alle soorten en maten werden in de Holle Roffel tentoongesteld.

De kerststallentocht werd voor de 15e maal georganiseerd door de vrijwilligers van de Holle Roffel. “We zijn er destijds mee begonnen om mensen al een beetje in kerstsfeer te brengen” vertelt Dami Koevoets, voorzitter van de Holle Roffel. Inmiddels is de tocht uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement. Ook dit jaar hadden zich weer veel medewerkers aangemeld. De bezoekers kregen een mooi programma voorgeschoteld. Een schimmenspel, Kerstman en Kerstvrouw en zelfs Jozef kwam men tijdens de tocht tegen.

Beschuit met muisjes horen bij een geboorte

Eenmaal op pad, links of rechts om, bij de Holle Roffel, begon de speurtocht. Naar letters voor de prijsvraag, maar natuurlijk ook naar de kerststallen. En dat was soms niet zo gemakkelijk, want in Kruisland versieren heel veel mensen hun huis en tuin. Het maakte de tocht er nog mooier op. Van gebreide kerstfiguren tot modern gevormd metaal. En dan plotseling oog in oog met de Kerstman en zijn vrouw. Achter in hun tuin staat Lianne Morgenstern-de Jong, gekleed als kerstvrouw, in haar volledig in kerstsfeer ingerichte tuin met tuinhuis. Het is een lust voor het oog! Kerstbomen, engeltjes, overal sfeervolle verlichting en de kachel lekker warm opgestookt. Je waant je in een filmdecor. Bij de volgende halte werd het kerstverhaal opgevoerd. Overgoten met een modern jasje. De verteller, verkleed als herder, leest voor. Drie poppenspelers beelden het verhaal uit, alles overgoten met een modern sausje. Een aantal leden van de Pompeblaozers was verantwoordelijk voor een kerstverhaal waar, geappt werd, elektrische fietsen en treinen in voorkomen. Dit alles met “speciale effecten”. En uiteraard werd getrakteerd op beschuit met muisjes.

Het is een soort van ‘intrathuis’

Bij één van de medewerkers kwamen de wandelaars in een waar kerstdorp terecht. De tuin was al versierd met rendieren en veel lichtjes, maar eenmaal binnen keek men de ogen uit. Huisjes, een waterval, kerstbomen en een trein. Opgebouwd in een winters decor. Het was een soort van ‘intrathuis’. De wandeling ging verder naar de school. Warme chocomel, glühwein en allerlei lekkere hapjes werden uitgedeeld. De kinderen konden stoelendans spelen. En het maakte niet uit of je won, er was voor iedereen een prijs. Verderop stond een levensgrote kerststal. Jozef zorgde voor wat te drinken en ondertussen genoten kinderen van een dansende kerstman. In de Siemburg werden kerstliedjes gespeeld en in de kerk maakten de leden van gezelligheidskoor Gossi Nokki hun naam méér dan waar. Mensen zongen en klapten mee. Terug bij de Holle Roffel bleek maar weer, het was een zeer geslaagde en gezellige tocht.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl