Vincent van den Bosch volgende week terug in de raad

STEENBERGEN – Tijdens de begrotingsvergadering van donderdag 9 november aanstaande wordt Vincent van den Bosch geïnstalleerd als raadslid voor D66. De Steenbergenaar vult daarmee de vrijgekomen zetel van Hanneke Somers-Neutkens die begin deze week per direct opstapte, uit principiële onvrede met de kieslijst waarmee de lokale D66-afdeling de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in gaat.

Wanneer een raadslid zijn of haar zetel opgeeft, treedt de Kieswet in werking. Deze bepaalt dat de kandidaat die het hoogst op dezelfde lijst als het vertrekkende gemeenteraadslid stond, benoemd wordt. Hierbij wordt uitgegaan van de lijstvolgorde zoals die na de verkiezing is vastgesteld. Van den Bosch kreeg na fractievoorzitter Erik van der Spelt (523), vertrekkend raadslid Hanneke Somers (91) en zittend raadslid Ad Theuns (82) de meeste stemmen (61).

Volledige steun

Na de verkiezingen van 2014 werd Van den Bosch wethouder namens D66. Een confrontatie met plaatselijk vlogger Vladimir Horniček in november 2015 maakte hieraan een einde. Een meerderheid van de raad rekende de toenmalig wethouder de wijze waarop hij Horniček te woord stond zwaar aan. Van den Bosch trok hieruit zijn conclusie en trad af als wethouder. Eerder vandaag berichtte KijkopSteenbergen al dat Van den Bosch door de leden van de D66 een vierde plaats op de kieslijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018 is toegedicht.

Het al dan niet accepteren van de zetel is een persoonlijke keuze van Van den Bosch. Desgevraagd laat fractievoorzitter Eric van der Spelt echter weten dat de fractie hem daarin volledig steunt.