Viltsezaken: werken volgens een 3000 jaar oude techniek

STEENBERGEN – Yolande Baselier verzorgt al ruim tien jaar workshops waarbij vilt gemaakt wordt en tal van kunstzinnige zaken die met het vaak kleurrijke vilt mogelijk zijn. Aanvankelijk werkte ze met een collega vanuit een atelier in Roosendaal, maar sinds een jaar of vijf doet de Steenbergse dit vanuit huis, dat ligt aan de Pieter Quiststraat. Hier kan prettig gewerkt worden in een serre. Tijdens de cultuurmaand vestigt de viltexpert graag de aandacht op een techniek die meer dan 3000 jaar oud blijkt te zijn.

Tijdens de workshops leren de deelnemers om zelf een vilten lap te maken. Dat gebeurt door schapenwol met zeep en onder druk te bewerken. Yolande Baselier leert haar cursisten de techniek en toont de vele toepassingen waardoor tal van creaties kunnen worden gemaakt.
In deze cultuurmaand worden diverse workshops gegeven. Zo was de workshop woensdagmiddag bedoeld voor kinderen. Op 18 en 25 september wordt tussen 19:00 en 22:00 uur een workshop voor volwassenen gegeven en wie liever overdag terecht wil kan deelnemen op zaterdag 22 september tussen 12:00 en 15:00 uur. Tot slot wordt op zaterdag 29 september een workshop voor jongeren gegeven.

Aanmelden voor de workshops kan via een mailbericht naar: viltsezaken@ziggo.nl. Er is ook een website waar informatie te vinden is: www.viltsezaken.nl.

Op de foto Yolande Baselier met Beatrijs en de kinderen Manon, Gijs, Noan en Mila.
Foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant