Verkiezingen 2018: Theo van Es maakt overstap van StAn naar VVD

STEENBERGEN – Tot en met 20 maart 2018 blijft Theo van Es nog gewoon actief als burgerraadslid en partijvoorzitter van Steenbergen Anders. Op 21 maart prijkt zijn naam echter op de kieslijst van de VVD afdeling Steenbergen. Met name het gemis die een landelijke partij kan bieden, heeft Van Es doen besluiten de overstap te maken.

Drieënhalf jaar geleden stapte Van Es als nieuwkomer de politieke arena binnen als burgerraadslid voor Steenbergen Anders. Een bewuste keuze na een uitgebreide verkenning langs de andere partijen die vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad van Steenbergen: “Ik had toen een goed gevoel bij een lokale partij die wat verder afstaat van de landelijke politiek. Ik heb het de afgelopen jaren ook met veel plezier gedaan en er absoluut geen spijt van.”

'Meer ondersteuning'

Toch merkte Van Es dat hij in de loop der jaren een gemis voelde bij de eenmansfractie van Tim Huisman. “Ik heb het gevoel dat als ik mijn verhaal echt kwijt wil, ik dat beter bij de VVD kan. Ik heb gemerkt dat wanneer je écht wat voor elkaar wilt krijgen, het belangrijk is dat je vanuit landelijk perspectief meer ondersteuning krijgt. En een duidelijk verhaal weg kunt zetten.  Dat laatste vind ik het belangrijkst.“

Gevraagd

Dat hij hiervoor bij de VVD terechtkomt, is wat hem betreft een logische keuze. “De VVD benaderde mij met de vraag of ik mij de afdeling Steenbergen aan wilde sluiten. Daar voelde ik wel voor. Niet direct vanwege het plaatselijke partijprogramma maar omdat ik het liberalisme in mij draag. Ik stem landelijk al zolang als ik mij kan herinneren VVD.”

Toekomst StAn?

Over de toekomst van Steenbergen Anders is Van Es niet optimistisch. “Dat heeft overigens niets te maken met mijn beslissing om naar de VVD te gaan. Dat is een persoonlijke keuze geweest.”

“Ik verwacht dat StAn wordt opgeheven omdat ik geen enthousiaste menigte zie die de fakkel over wil nemen. Men staat niet met het schuim op de mond te wachten om de campagne in te gaan. StAn is ontstaan uit protest. Die noodzaak is er niet meer. Dan kun je denken ‘we hebben het niet goed gedaan’ of er is gewoon niks meer om tegen te protesteren. Ik denk dat het laatste het geval is. De onderwerpen waar StAn destijds voor werd opgericht (A4, voormalige gemeentehuis – red.), zijn er niet meer. En wanneer ik dan links en rechts van StAn kijk en daar Gewoon Lokaal! en de Volkspartij als sterke lokale partijen zie, dan denk ik dat daar tussenin geen behoefte aan of plaats voor Steenbergen Anders meer is.”

'Graag op verkiesbare plaats'

De achterbannen van VVD afdeling Steenbergen en StAn zijn inmiddels geïnformeerd.  Het is nog onduidelijk of Van Es door de leden op de kandidatenlijst wordt gezet en zo ja, op welke plaats. “De vraag was of ik mee wilde en in beeld ben om op de kandidatenlijst te staan. Ik heb op allebei die vragen ‘ja’ geantwoord. Ik zou graag op een verkiesbare plaats staan maar dat bepalen de leden en het bestuur. Daar zijn geen afspraken over gemaakt.“

Theo van Es is 67 jaar en met pensioen. Wel heeft hij nog zitting in enkele werkgroepen van zijn voormalige werkgever, KPN. Voor zijn grote passie, het heelal en de moderne natuurkunde, verzorgt hij gemiddeld vijftig lezingen per jaar door het hele land. Naast burgerraadslid voor StAn is Van Es ook penningmeester bij de SLOS.