Veel nieuwe gezichten op CDA-kandidatenlijst

STEENBERGEN – Vernieuwend mag de voorlopige kandidatenlijst van het CDA afdeling Steenbergen zeker genoemd worden. Bij de eerste zes op de lijst staan maar liefst vier nieuwe namen. Wel bekend is de naam van Jeroen Weerdenburg die op nummer 1 prijkt. Zijn huidige fractiegenoot Jurgen Huijbregts staat op een verrassende vijfde plaats. Keuzes zijn volgens voorzitter Ewout van den Berg gemaakt uit “de behoefte om te vernieuwen en een goede kernenverdeling te bewerkstelligen”.

Op de tweede plaats staat nieuwkomer Jack Legierse uit Dinteloord en op drie treffen we de eerste vrouw op de CDA-lijst Caroline Bolluijt, eveneens uit het Prinslandse . Zij wordt gevolgd door Steenbergenaar Rien van Dijke. De zesde plaats is ook voor een Steenbergenaar, te weten Olaf de Vriend. De nieuwe leden zijn actief gezocht door het partijbestuur. “Dat gaat niet vanzelf zeker niet bij een landelijke partij als het CDA die zelf ook al met vergrijzing te kampen heeft. Toch is het gelukt.”

Vrouw hoog op de lijst

Het bestuur is verantwoordelijk voor het samenstellen van de lijst maar liet zich daarin bijstaan door oud-gedienden in CDA-verband. “De huidige leden van de fractie tellen allebei 10 tot 12 jaren dienstverband en we vonden het tijd om te vernieuwen. Bovendien is het niet meer van deze tijd wanneer je geen vrouwen hoog op de lijst hebt staan. Wij hebben het geluk dat wij een zeer capabele kandidaat in de persoon van Caroline Bolluijt vonden.” De evenredige afspiegeling van stad en dorpen heeft tot slot ook een rol gespeeld. “Mede daardoor is Jurgen lager op de lijst geplaatst dan vorige keer. Toen stond hij derde na Lian Korst en is hij in de raad gekomen nadat zij verhuisde.”

Meer waarde

Voorzitter Ewout van den Berg (zelf  op nummer 7) is “trots op het resultaat”. “Ik ga vol vertrouwen met deze lijst onder de arm naar de leden.” Uiteraard is het mogelijk dat zij een andere keuze maken dan het bestuur. “Dat zou ik mooi vinden; dat betekent dat er een echt debat gehouden is en daarmee krijgt de lijst alleen maar meer waarde.“

Poppetje

Als het CDA na de coalitievorming een wethouder mag leveren dan is het nog de vraag wie dat gaat worden. Jeroen Weerdenburg in ieder geval niet. Hij heeft aangegeven daar geen ambitie in te hebben. “Mogelijk dat we een sterke kandidaat van buiten aantrekken. Alles ligt eigenlijk nog open,” aldus Van den Berg. “Steenbergen verdient de beste wethouder en dat hoeft niet persé een poppetje van de lijst te zijn”

Aanstaande woensdag stellen de leden van het CDA de lijst vast tijdens een Algemene Ledenvergadering. Dat geldt ook voor het Verkiezingsprogramma waarmee de partij de campagne in gaat. 

Foto: Lijsttrekker CDA Steenbergen Jeroen Weerdenburg