Veel deelnemers aan Roffelroute 2016

KRUISLAND – Het aantal deelnemers dat met de elektrische fiets meedoet aan de Kruislandse Roffelroute neemt ieder jaar toe. Het grote voordeel is dat wind en afstand geen belemmering meer vormen voor de jaarlijkse fietsroute van de stichting Ambachts- en gereedschapsmuseum ‘De Holle Roffel’. Zodoende kon het gebeuren dat vanmiddag rond de klok van twee de eerste fietsers de route van 37 kilometer al voltooid hadden, terwijl de ander er nog aan moest beginnen.

“Wat maakt het uit of we om vijf of om zes uur thuis zijn,” haalt mevrouw Oerlemans uit Steenbergen de schouders op. “Lekker hoor, nog even een stukje fietsen.” Het echtpaar is van alle gemakken voorzien. Een volgeladen accu achterop en in geval van twijfel kan de GPS geraadpleegd worden. De elektrische fiets maakt het leven van de gebruiker een stuk gemakkelijker. Dat blijkt wel uit dat het feit dat de eerste deelnemers die de route voltooiden, snel door moesten om nog ‘even’ een georganiseerde fietstocht elders mee te kunnen pakken.

Roffelbokaal

Inmiddels druppelen de tourfietsers die de tocht er op hebben zitten langzaam binnen. Met in hun hand het routeformulier waarop de antwoorden staan op de vragen die onderweg beantwoord konden worden. Voor degenen die er het meest goede heeft, is er een prijs: de Roffelbokaal 2016. Hoogstpersoonlijk afgegeven door voorzitter Dami Koevoets.

Jubileum

Opstappen kan op twee plaatsen: In ‘De Holle Roffel’ of bij café Pagnevaart in Hoeven. Achttien jaar geleden is de Roffelroute opgezet door de stichting ter promotie van het museum. “Dat werkt, want de mensen kijken hier toch vaak even rond,” aldus Koevoets.

De route die ieder jaar net even anders is, oogst altijd lof. “We proberen er wel steeds wat anders van te maken. Anders wordt het voor de vaste gasten ook een beetje saai.” Overigens is een museumbezoek het hele jaar door mogelijk. Op donderdag en iedere eerste zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur. Ook doet de stichting mee aan de dorpsactiviteiten zoals de jaarmarkt. Bekend in de regio is de kerststallentocht die vanuit het museum vertrekt. Dit jaar wordt de expositie gecombineerd met een overzichtstentoonstelling ter ere van het 25-jarig bestaan van het museum.

Wie de Roffelroute voor volgend jaar alvast in de agenda wil noteren: Zondag 6 augustus 2017.