Vanaf maandag weer een biertje drinken op de Steenbergse Markt

STEENBERGEN – Iets simpels als een drankje drinken op het terras heeft in het huidige coronatijdperk een compleet andere lading gekregen. Vanaf morgen, maandag Tweede Pinksterdag, zijn gasten weer welkom op de terrassen op de Steenbergse Markt. Dat heeft behoorlijk wat voeten in de aarde voor gemeente en horecaondernemers. Gelukkig is er voldoende ruimte om de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar te zetten.

De tijd dringt voor de medewerkers van de gemeente nu alle plannen van de horecazaken voor 1 juni moeten worden beoordeeld of ze ‘coronaproof’ zijn. Toch gaat het lukken om alle cafés en restaurants goed van start te laten gaan, zo verzekert Saskia Speelman van de gemeente Steenbergen. “Het is echt super hoe alle ondernemers hebben gereageerd op onze oproep. We hebben volop tekeningen, plattegronden en foto’s ontvangen. We gaan daar ruimhartig mee om, zolang het veilig is. Het moet bijvoorbeeld goed toegankelijk blijven voor scootmobielen en hulpdiensten.”

“Markt in z’n geheel opengooien”

Cafés zoals Het Hoofdkantoor en de Babbelaar mogen hun terras verder uitbouwen om zo al hun stoelen en tafels kwijt te kunnen. Dan blijft er nog meer ruimte over, maar of die benut gaat worden is op dit moment nog onduidelijk. “We hebben als suggestie geopperd dat de Markt in zijn geheel wordt vrijgegeven voor alle horecaondernemers die er willen staan, maar daar blijkt vooralsnog weinig animo voor te bestaan. Je zou dan kunnen denken aan foodtrucks of iets dergelijks. Maar de meeste café- en restauranthouders geven aan eerst twee weekenden te willen draaien om te kijken hoe het in deze bijzondere omstandigheden gaat lopen”, aldus Speelman.

Uitdaging om een cafébezoek leuk te houden

Voor de ondernemers zelf is het een soort spagaat waar ze in verkeren. Enerzijds willen ze dolgraag open, maar door de opgelegde coronamaatregelen wordt er soms wel met de wenkbrauwen gefronst of een café- of terrasbezoek nog wel leuk is. “Natuurlijk gaan we een terras opbouwen en kunnen de mensen gezellig wat komen drinken. Maar zeker binnen is het moeilijk om het café zo te houden waar het voor bedoeld is. Mensen mogen niet staan of dansen. Alleen zitten aan een tafeltje en dan met maximaal twee, als die geen huishouden vormen. Echte feesten met een DJ die wij normaal gesproken hebben, zitten er sowieso niet in”, zegt Rob Lapien, van de Marinabar en café D’n Overkant. Ook Patrick Bos van de Babbelaar zal maandag zijn terras wat ruimer gaan neerzetten op de Markt en is daar in ieder geval blij mee. “Wat betreft de overige maatregelen voor cafés sluit ik me aan bij Rob. Onmogelijk is het niet, maar wel een enorme uitdaging.”

“Hopelijk over paar maanden weer naar oude situatie”

Overbuurman Peter Jongenelen van Het Hoofdkantoor kijkt ernaar uit om na elf weken zijn deuren weer te openen voor zijn gasten. “Het is toch je levenswerk wat buiten jouw schuld om, in één keer stil komt te liggen. Gelukkig heb ik geen vast personeel in dienst en heb ik daardoor mijn vaste lasten goed onder controle. De maand juni beschouw ik zelf als proefmaand om te kijken of we met z’n allen goed gehoor kunnen geven aan de nieuwe regels. Hopelijk kunnen we dan over een tijdje terug naar de oude situatie, want anders voorzie ik dat er veel zaken gaan omvallen.”

Foto: Peter Jongenelen van café Het Hoofdkantoor is blij met de mogelijkheid die de gemeente biedt om zijn terras vanaf maandag te verruimen om zo 1,5 meter afstand te garanderen.
Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant.nl

Door: Nicole van de Donk