Van ouwe taart naar hippe tent: Metamorfose voor gemeenschapshuis ‘De Vaert’

WELBERG –De binnenkomst bij gemeenschapshuis ‘De Vaert’ op de Welberg was tot voor kort geen ervaring die de bezoeker bij bleef. Die tijd is echter voorgoed voorbij want hoewel de verbouwing nog niet eens helemaal klaar is, is de verandering nu al spectaculair te noemen. Van een ouwe taart naar een hippe tent met alle voorzieningen die daarbij horen.

Het is even met de ogen knipperen bij binnenkomst via de schuifdeuren van de nieuwe entree. Niet alleen vanwege het zonlicht dat volop toegang heeft tot de strak wit gestucte hal, maar ook vanwege de totale decorwissel. Een lange gang met portalen die toegang geven tot de diverse compartimenten van de grote zaal. Daarachter de nieuwe uitbreiding met een grote vergaderruimte annex kleedruimte voor de toneelvoorstellingen en een ruimte die als opslag voor de verenigingen gaat dienen. “Iedere club die dat wil, krijgt een eigen kast en sleutel,” aldus voorzitter Jan Flameling.

Frisse lik verf

In de buitenmuur zijn nieuwe ramen verschenen en aan de achterzijde van de gang deuren met glas waar ook weer daglicht door naar binnen stroomt. Ook de muur naar de bar maakte plaats voor kozijnen met glas waardoor het personeel ruim zicht heeft op de hal. De vergaderruimtes aan de voorzijde bleven hetzelfde maar worden wel voorzien van een nieuwe vloer en een frisse lik verf. De oude toiletunits, waar sinds de jaren ‘70  niets meer aan veranderd was, zijn verdwenen. De natte ruimtes die er voor terugkwamen, misstaan niet in een sjiek restaurant. Dat geldt straks ook voor de keuken die voldoet aan alle eisen van de moderne tijd.

Afwasmachine

Al bij al is Jan Flameling zeer tevreden over het resultaat en de mensen die betrokken waren bij het proces. “Het is niet altijd makkelijk gegaan, maar met name projectambtenaar Benny Meijer van de gemeente Steenbergen verdient een stevige klap op de schouder. Die jongen heeft zich echt enorm ingezet.” Het is niet de enige pluim die Flameling uitdeelt. “Onze penningmeester Peter Suijkerbuijk heeft langs alle kanten subsidies bijeen weten te harken waardoor we nu echt iets moois en duurzaams voor elkaar hebben weten te krijgen. Eindelijk goede audio, beamers, een projectiescherm.” Ook het gouden damesteam dat ‘De Vaert’ dagelijks bestiert, is klaar voor de toekomst. “Zij hadden nog niet eens een afwasmachine,” blikt Flameling terug. Hij wil ook architect Arco Kraak, buro Bos & Bos dat voor de inrichting tekende en bouwbedrijf Van der Zande niet onbenoemd laten. “Zelfs in het weekend, ook op zondag, werd er doorgewerkt.“

Gemeenschap

De grootste verbetering is de mogelijkheid om de grote zaal in meerdere ruimtes op te delen. “Dat konden we altijd al, maar die ruimtes waren niet geluiddicht dus daar had je weinig aan.” Is er eigenlijk nog wel behoefte aan een gemeenschapshuis in deze tijd van individualisering? “Hier op de Welberg in ieder geval wel,” stelt Flameling. “Veel mensen zetten zich op hun eigen manier in voor de gemeenschap. Ik hoop dat de ‘nieuwe’ Vaert daar ook weer aan bij kan dragen. Vorig jaar hadden we maandelijks 36 verschillende club hier in huis. Het gebeurde met regelmaat dat wij verzoeken af moesten wijzen omdat er geen plek was. Dat is nu wel voorbij.”

Terras

Volgend jaar wordt het gebied rond het gemeenschapshuis onder handen genomen en komt ‘De Vaert’ aan een autovrij dorpsplein te liggen. Daar is op ingespeeld door grote openslaande deuren te maken zodat het makkelijker wordt om het terras te bedienen. “We wachten af of met het nieuwe plein de behoefte aan zo’n voorziening ontstaat. Als dat zo is dan spelen wij daar zeker op in.”

Op 14 september keren de eerste gebruikers terug naar De Vaert. De officiële opening is waarschijnlijk op vrijdag 11 oktober.

Foto: Als voorzitter van gemeenschapshuis ‘De Vaert’ op de Welberg is Jan Flameling een gelukkig man. De verbouwing nadert met rasse schreden de eindstreep en het resultaat is oogverblindend.
Tekst en foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl