Valence Bickel Wereldkampioen Kyokushin Karate

DE HEEN – Het is Valence Bickel gelukt. De 20-jarige uit De Heen mag zich sinds afgelopen zondag Wereldkampioen Kyokushin Karate noemen. Met de Nederlandse vlag gedrapeerd om haar schouders luisterde zij in Kazachstan vanaf de hoogste plaats van het erepodium toe hoe het Wilhelmus alleen voor haar werd gespeeld.

Na twee keer het Nederlandse en het Europese Kampioenschap behaald te hebben, was de wereldtitel de eerstvolgende logische stap voor de Heense karateka. Dat wil uiteraard nog niet zeggen dat dat gegeven alleen voldoende is om te slagen, want de tegenstand was geducht.

Een beetje geluk hoort er ook bij zoals Valence in haar eerste partij ervoer toen haar tegenstander niet op kwam dagen. Haar tweede partij daarentegen was een behoorlijke uitdaging. “Ik wist dat het een lastige zou worden,” blikt Bickel terug. “Het was een dame uit Kazachstan, dus van de thuisploeg en dat geeft altijd voordeel. Ik had haar in de voorbereiding gezien en wist dat het een pittige tegenstander zou worden. Dat voelde ik duidelijk tijdens de partij die ook nog verlengd werd. Ze was erg sterk en had goede trappen maar uiteindelijk heb ik het op conditie gewonnen.”

Piece of cake

In haar finalepartij kon Valence alle technieken laten zien die zij in huis had. “Een piece of cake,” volgens moeder Lia Vlietland, zelf ook zeer bedreven in de sport. “Dat klopt,” bevestigt Valence. “De tegenstander kwam vanaf het begin af aan niet aan bod en dat gaf mij juist extra zelfvertrouwen.”

Ook al sloot Bickel de partij winnend af, uit je dak gaan, is er niet bij in de Kyokushin. “Je moet beheerst blijven en iedereen normaal en rustig ‘afgroeten’. Pas daarna mag je uitbundig zijn en ben ik dan ook in de armen van mijn coach gesprongen.”

Amper een dag later kon zij hetzelfde doen bij haar vrienden en familie die haar, uiteraard geheel in het oranje gekleed, opwachtten op Schiphol.

Rust nodig

Na de intensieve trainingsperiode tot de Wereldkampioenschappen is het nu tijd om op adem te komen. “Mijn lichaam heeft rust nodig, zowel mentaal als fysiek. Tot februari neem ik die rust en dan hoop ik in die maand mijn titel van Nederlands Kampioen te prolongeren.”

Overigens is rust een relatief begrip. Zo is Bickel onder meer druk met de Karateschool Kyokushin Steenbergen die zij vorig jaar met haar moeder oprichtte. “Het gaat goed. Sinds een paar weken trainen we naast de jeugd ook volwassenen.”

Tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen

Beeldmateriaal met dank aan Valence Bickel