V1 wordt 27 februari tot ontploffing gebracht

KRUISLAND – De V1 die eind januari is gevonden aan het Dirksdijkje, in de polder tussen Kruisland en Welberg, wordt op donderdag 27 februari ter plaatste tot ontploffing gebracht. De gemeente Steenbergen heeft deze datum vanavond bekendgemaakt. Morgen beginnen de voorbereidende werkzaamheden voor het ruimen van de bom.

Omdat het ontstekingsmechanisne van het oorlogstuig in slechte staat verkeert, liet de Explosieven Opruimings Dienst Defensie (EODD) vorige week al weten dat de V1 op de vindplaats gedetoneerd dient te worden.

In het belang van de veiligheid heeft instituut TNO de EODD geadviseerd de zogeheten ‘vliegende bom’ uit de Tweede Wereldoorlog, die 1000 kilo springstof bevat, af te dekken met vier- tot vijfduizend kubieke meter zand.

De daadwerkelijke ontploffing gebeurt in de loop van de middag, maar vanaf zes uur ’s morgens moeten mensen die in een straal van 600 meter rondom de bewuste locatie wonen hun huizen al verlaten. Indien nodig worden zij opgevangen door de gemeente.

Knal en luchtdrukverplaatsing

Bewoners van het gebied die zich op een afstand van 600 tot 1300 meter van de ontploffing bevinden, krijgen te maken met wegafsluitingen en kunnen op het moment suprême een knal horen – vergelijkbaar met een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat – en een (korte) luchtdrukverplaatsing ervaren. Dit kan ook verder weg nog het geval zijn.

Afgesloten

In de omgeving van het Dirksdijke zullen en mogen zich volgende week donderdag uitsluitend medewerkers van de EODD, gemeente, waterschap, politie, brandweer en de regionale GHOR (Geneeskundige Hulpverlenings Organisatie) ophouden. Verder wordt het gebied voor iedereen afgesloten. Ook het luchtruim is dan gesloten. Van een ‘visueel spektakel’ zal dus geen sprake zijn.