Uit de oude doos

STEENBERGEN/WELBERG – De Welbergse historicus Robert Catsburg, schrijver van meerdere boeken over Steenbergen en omgeving in oorlogstijd, is op zoek naar de namen van de mensen op deze foto die hij onlangs op zolder tegenkwam in een stoffige doos.

De foto laat een groep jonge dames zien, gekleed in een soort van uniform, in en voor de laadbak van een vrachtwagen. Aan beide zijden staan militairen, mogelijk chauffeurs. Afgaande op hun kleding is de foto vermoedelijk nog net tijdens of kort na de Tweede Wereldoorlog gemaakt. Bij nadere bestudering zijn emblemen te zien op de schorten van de vrouwen, met een vergrootglas erbij kun je hierin het stadswapen van Steenbergen herkennen.

Uit een artikel, digitaal gevonden in ‘Veritas, Mededeelingenblad voor Delft en Omstreken’ van zaterdag 9 juni 1945, blijkt dat er in die tijd vanuit Roosendaal en Breda hulpcolonnes vertrokken in het kader van de sociale gezinszorg, zowel in een noodziekenhuis als bij mensen thuis, waarbij onder meer jonge dames uit Steenbergen en omgeving werden ingezet. Goede kans dat op deze foto één van die hulpcolonnes is vastgelegd, maar de vraag blijft dus: wie zijn deze ‘verpleegsters’?

Herkent u één of meerdere personen? Reageer dan via info@kijkopsteenbergen.nl, redactie©steenbergsecourant.nl of plaats een reactie bij het bericht op http://www.facebook.com/KijkopSteenbergen.nl.

De redactie zorgt er uiteraard voor dat uw informatie bij Robert Catsburg terechtkomt.

De rubriek ‘Uit de oude doos’ wordt mede mogelijk gemaakt door heemkundekring De Steenen Kamer, Stichting Stadsarcheologie Steenbergen en Fotoclub de Brabantse Wal