Toeristisch plezier in Steenbergen

STEENBERGEN – Wat brengt een toerist in vakantietijd naar de gemeente Steenbergen? Een vraag die enkel door toeristen beantwoord kan worden. Tijdens de zoektocht naar het antwoord doen we campings, havens en andere trekpleisters aan met de vraag: “Hoe bent u in Steenbergen terecht gekomen?”

De passantenhaven is goed gevuld tijdens de zomervakantie. Nog maar net aangemeerd treffen we Rob Tijbosch, een opvallende verschijning op zijn zeilboot. Eenmaal aan boord blijkt Rob, kapitein Rob, woonachtig in Den Bosch, niet onbekend met de gemeente. Zijn boot licht normaal gesproken in de Schaapsput in De Heen. Dus gaat de vraag overboord hoe hij in Steenbergen terecht is gekomen. Toch wil hij graag vertellen wat hem hier zo aantrekt. “Ik zeil al vanaf mijn twaalfde. Heb zowat heel Nederland aangedaan. De Maas is erg mooi, maar wordt wel saai als je die jaarlijks heen en weer vaart.” legt hij uit. “Maar hier is de omgeving erg afwisselend. De kreken, de Vliet, de Gorzen, stuk voor stuk pareltjes!” Kapitein Rob is ook erg blij met het aquaduct. ”Als zeiler zou ik nooit onder een brug door kunnen varen. Mijn mast is te hoog.” De supermarkt om de hoek is ook een groot gemak. “Vandaag nog het één en ander inslaan” zegt hij “En morgen weer verder” Waarheen? “Welke kant de wind in waait”.

‘Wat een leuk stadje is Steenbergen’

Verderop in de haven zitten Fred en Leni van Mourik uit Simonshaven op hun achterdek van hun Kolibrie. Hoe zijn zij in Steenbergen terecht gekomen? “Over het water” lacht Fred om zijn eigen grap. Tja, soms ligt een antwoord voor de hand. “We zijn lid van een Kolibrie vereniging. Dat zijn een bepaald soort zeilboten. Elk jaar gaan we een aantal dagen met de vereniging uit varen. Vorig jaar zijn we met een hele groep Kolibries hierheen gevaren.” Ze vonden het zo’n leuk stadje dat Leni en Fred besloten dit jaar terug te komen. De Kaaistraat, de Gummaruskerk en de haven zijn voor Leni en Fred dé trekpleisters van Steenbergen.

‘De verscheidenheid aan kleinschaligheid’

Inge en Bonno Bergsma uit Amersfoort zijn met hun motorboot op reis. Ze doen Steenbergen aan omdat ze vorig jaar zo onder de indruk waren van de uitzending van ‘Denkend aan Holland’. Waarin André en Janny Steenbergen en omgeving aandeden. We treffen hen in de Gummaruskerk, waar zij genieten van de tentoonstelling ‘Vestinghuys’. “Wat een prachtige kerk is dit” zegt Inge vol bewondering. “We houden van kerken, waarschijnlijk de Katholieke achtergrond, en deze is wel heel bijzonder. Wat fijn ook dat de functie nog steeds behouden is. Het is zo jammer dat veel kerken niet meer in gebruik zijn. Erg knap dat men in Steenbergen dit voor elkaar krijgt.” Samen met Bonno bekijkt ze de tentoonstelling over alle keren die sinds kort geopend is. “Ik wist niet dat al deze dorpen onderdeel uitmaakten van de gemeente” vertelt Bonno. “De verscheidenheid aan kleinschaligheid, dat vind ik zo aantrekkelijk aan deze gemeente.” Bonno en Inge zijn zeer gecharmeerd van de vitrine over het leven en werk van Niel Steenbergen. ”Wij zijn in het bezit van een beeld van Niel, volgens mij ‘de drie mannen’” legt Inge uit. “De vader van Bonno was een vriend van Niel. Bijzonder leuk de aandacht die zijn werk hier krijgt.” Wat Bonno opvalt zijn de prachtige gevels boven de winkels in de Kaaistraat. “De straat terugbrengen in de oude glorie, dat zou ik als tip willen meegeven.”

‘We zoeken de rust’

Voor hun camper op de camperplaats bij de haven zitten Simone en Arian van Loon uit Gilze. Zij hebben Steenbergen letterlijk op de kaart gevonden. “We wilden een paar dagen weg, even er tussenuit. We hebben de kaart erbij gepakt en zijn gaan bellen waar nog ruimte was” legt Simone uit. “We wilden bewust gaan waar niemand gaat, we zijn gewoon voorzichtig, houden Corona graag op afstand. Ik ben eerlijk gezegd verbaasd dat het hier niet drukker is. Je hebt een prachtig uitzicht op de haven. Ik verheug me op de zonsondergang.” Arian is goed te spreken over de voorzieningen. “Het sanitair is schoon en goed, we hebben stroom, wat wil je nog meer?” Het stel blijft maar een paar dagen. “Vanavond eten we lekker thuis, voor de camper. Morgen gaan we op de fiets naar Dinteloord, koffiedrinken bij de broer van Simone. En verder zien we wel, het is hier mooi genoeg.”

Foto: Jan de Langen © Steenbergse Courant
Door: Tineke Feskens