Team X-landers 10.0 wint Benelux Innovation Award

KRUISLAND – In deze dagen waarin corona het nieuws beheerst, is een positief bericht van een heel andere orde ook wel eens prettig. Dat bericht kwam vandaag van de X-landers 10.0 van de Zonnebergschool uit Kruisland. De leerlingen sleepten de Benelux Innovation Award in de wacht met hun ‘Mudmaster’. De jurering van het project gebeurde op afstand en niet in Eindhoven zoals oorspronkelijk de bedoeling was. De reden daarvoor mag duidelijk zijn.

Het was natuurlijk leuker geweest om hoogstpersoonlijk bij de prijsuitreiking te zijn, maar je zult er de X-landers 10.0 niet over horen klagen. Zij zijn in de zevende hemel met de award waarvoor zij de nominatie ontvingen tijdens de regiofinale in Breda.

Doodzonde

Het is de eerste keer dat deze prijs wordt uitgereikt. In het verleden gingen alle projecten die het niet tot de volgende ronde redden, verloren. Doodzonde, zo meende de organisatie van de First Lego League en riep de Benelux Innovation Award in het leven. Daarmee krijgen ideeën die wel eens een echte oplossing zouden kunnen bieden voor echte problemen, een tweede kans.

Hogedrukreinigers

Het project van de X-landers viel zeker binnen die categorie. De leerlingen besloten namelijk het probleem van modder op de weg, achtergelaten door tractoren die van het land komen, aan te pakken. Door uitgebreid onderzoek en de nodige hulp, ontwikkelden zij de Mudmaster die met behulp van hogedrukreinigers langs de spatborden de wielen schoonspuit voordat de tractor de weg op gaat.

Hoger niveau

Een innovatief project waarmee de Zonnerberg-kids het ticket voor de Benelux Innovation Award verdienden. Dat betekende wel dat zij hun project naar een hoger niveau moesten tillen, daar een digitaal verslag en een videopresentatie van moesten maken. Dit alles werd vandaag door een jury van deskundigen uit het onderwijs en het bedrijfsleven beoordeeld.

Zij kwamen tot de conclusie dat de Mudmaster het van de X-landers 10.0 het meest kansrijke en innovatieve idee van allemaal was. De award die bij de prijs hoort, gaat binnenkort uitgereikt worden.