Steenbergse teams maken zich op voor start Roparun

STEENBERGEN – Mensen met (terminale) kanker hebben ook geen keuze, dus je zult de deelnemers aan de Roparun van dit weekeinde niet gauw horen klagen over de hoge temperaturen die zij moeten trotseren, onderweg van Parijs naar Rotterdam. De Steenbergse Roparunteams zijn vanochtend vertrokken naar de Franse hoofdstad, waar voor de Stonemountain Runners om 21.19 het startschot klinkt. Om 22.00 begint de ruim 530 kilometer lange estafetteloop voor Door Dik & Dun. Maandagmorgen, Tweede Pinksterdag, is de feestelijke doorkomst in Steenbergen en Dinteloord.

,,Maak er een gezellig uitje van en jullie weten waar we het voor doen,’’ sprak voorzitter Jan Geers vanmorgen bij het vertrek de leden van de Stonemountain Runners toe. En daar gingen ze, de mannen en vrouwen van team 263, goedgemutst en ‘strijdlustig’ om wederom een succes te maken van de Roparun. Voor captain Joost van der Zande wordt het zijn tiende en laatste keer. ,,Een mooie mijlpaal. Ik ga mezelf hierna op andere uitdagingen richten. Zo ben ik het afgelopen jaar nadrukkelijk bij de organisatie van carnaval in Steenbergen betrokken geraakt.’’

Opbrengst

Over de weersverwachtingen maakt Van der Zande zich geen zorgen. ,,Vorig jaar hadden we bizar veel regen, slechter kan het niet worden. Ik hou me daar sowieso niet echt mee bezig. Je moet het doen met wat je krijgt.’’ Een fikse opsteker voor de Stonemountain Runners was de opbrengst van de Mini Roparun, gisteren van de Gummarusschool, die 6760 euro opbracht, waardoor hun totale bijdrage voor het goede doel is opgelopen richting de 14.000 euro.

Bij Door Dik & Dun (team 80) horen de leden maandag bij thuiskomst hoeveel geld zij dit jaar hebben ingezameld met hun activiteiten. ,,Naar verwachting komen we weer op ons ‘gebruikelijke’ gemiddelde van zo’n 20.000 euro uit,’’ zegt voorzitter Leo Osseweijer.

Spaghetti

Waar de Stonemountain Runners maar één wijzigingen in de gelederen hebben, als het om de fiets- en loopploeg gaat, heeft Door Dik & Dun met een behoorlijke vernieuwing en verjonging te maken gehad, met onder anderen twee jonge dames uit Dinteloord en een loper uit Steenbergen. In de voorbereiding op de Roparun bespeurde Osseweijer ook bij de huidige formatie weer een hoge mate van gedrevenheid teamspirit. ,,We zijn er helemaal klaar voor.’’

Vanuit de spraaktaalklaas van de Maria Regina kreeg Door Dik & Dun gisteren nog een steuntje in de rug: de leerlingen van juf Mieke, fietsster van het Roparunteam, maakten in de keuken van de brede school voor alle leden een spaghetti-maaltijd klaar.

Passage Steenbergen en Dinteloord

Zowel bij de Stonemountain Runners als Door Dik & Dun wordt uitgekeken naar de doorkomst, maandagmorgen in Steenbergen en Dinteloord, waar respectievelijk de Werkgroep Doorkomst Roparun en de Stichting Dinteloord in Beweging wederom een uitgebreid programma op poten hebben gezet. De nadruk ligt hierbij op sport- en spelactiviteiten. Jong en oud kunnen zich op allerlei manieren vermaken, in beide plaatsen kan – ten bate van het goede doel – een ontbijtje worden genuttigd en er is volop muziek. Natuurlijk hopen de organisaties op zoveel mogelijk publiek, teneinde de Roparunners een warm onthaal te bieden en aan te moedigen voor de laatste loodjes.

Gemeentelijke bijdrage

Burgemeester en wethouders hebben trouwens onlangs besloten de doorkomstactiviteiten tot en met 2018 jaarlijks  te ondersteunen met 2500 euro voor Steenbergen en 1250 euro voor Dinteloord.

Live op tv

De passage van de Roparun in Steenbergen is maandag van 5.00 tot 10.00/10.30 uur te zien in het programma Brabant Leeft Live op TV Gazet (Ziggo-kanaal 46), dat met een mobiele studio in de Van Gaverenlaan staat.

De doorkomst in Steenbergen volgt dit jaar voor het eerst een iets andere route. Na de vertrouwde Oudlandsestraat wordt overgestoken naar de Van Gaverenlaan, waarna de deelnemers hun weg voortzetten door het centrum. Ook daar wordt ingehaakt op het festijn, zo kunnen de teams bij De Joosse rekenen op een muzikale ontvangst van JW Sound en zanger Peter van Holland. In Dinteloord gebeurt het allemaal op het Raadhuisplein.

Wie de Roparun en de Steenbergse teams in het bijzonder nauwgezet wil volgen, kan hiervoor terecht op http://www.roparun.nl en/of vanaf deze website een speciale app downloaden voor tablet of mobiele telefoon. KijkopSteenbergen.nl zal gedurende het Pinksterweekeinde ook meermaals melden hoe het de Stonemountain Runners en Door Dik & Dun vergaat.