Steenbergen On Tour bij de plaatselijke supermarkt in Nieuw-Vossemeer

STEENBERGEN – Na een hele reeks bezoekjes aan alle kernen voor de zomervakantie, hebben de medewerkers van het projectteam Steenbergen 2040 vandaag hun tournee weer opgepakt om verder te praten over de toekomst van de gemeente Steenbergen. Op basis van de ideeën en wensen van honderden inwoners zijn er inmiddels vier scenario’s geschetst waarop verder wordt geborduurd. Uiteindelijk wordt daarmee de visie Steenbergen 2040 vastgesteld. Deze dinsdagmiddag stond het projectteam bij de poort van basisschool Merijntje en bij de Spar.

“We beginnen met mensen niet meteen over die vier scenario’s te praten hoor; het is juist de bedoeling dat het een open gesprek is over hun dorp. Uiteraard vertellen we ze wel over de filmpjes die sinds vandaag te zien zijn op www.steenbergen2040.nl”, zo legt Kelly Streekstra van het projectteam uit. “Het is niet zo dat er één scenario wordt gekozen; het worden waarschijnlijk overal hapjes van waar mensen enthousiast over raken.”

Groene overkapping over de A4

In die animatiefilmpjes met de titels: ‘Buiten gewoon leven’, ‘Hechte kernen doen het zelf’, ‘Eigen initiatief werkt’ en ‘Smaakmaker van morgen’, worden beelden geschetst van hoe Steenbergen er over 20 jaar uit zou kunnen zien. Denk aan Tiny houses op het water, een lightrail-verbinding met Rotterdam of een groene overkapping over de A4. Allemaal ter inspiratie voor het debat over de keuzes voor de toekomst.

Wat er is, is goed

Maar de meeste inwoners van Nieuw-Vossemeer kijken nog niet zover vooruit. Wel vertellen de inwoners die worden aangesproken dat ze met veel plezier in hun dorp wonen. Ze zijn trots op het verenigingsleven en hechten veel waarde aan de enige supermarkt in het dorp. Zo ook de Nieuw-Vossemeerder (“naam hoeft niet in de krant”) die gebruik maakt van de postservice in de supermarkt om een pakketje te versturen. “Hartstikke goed dat ze onze mening komen vragen, maar zelf zou ik niet zo snel weten wat er moet veranderen. Wat er is, is goed. Als er een probleem is met bijvoorbeeld de riolering, wordt het altijd snel opgelost door de gemeente.” Wel werd er meerdere malen genoemd dat er meer voor jongeren moet worden georganiseerd om te voorkomen dat ze elders hun heil zoeken.

Supermarkt heeft maatschappelijke functie

Ook de Poolse mevrouw die goed Nederlands spreekt dankzij haar Nederlandse echtgenoot, heeft het goed naar haar zin in het dorp aan de kreek. “In Polen woonde ik in een grote stad, maar zo’n dorp als dit bevalt mij veel beter.”

Rianne Raedts staat achter de kassa bij de supermarkt en vertelt dat de winkel zowel een praktische als een maatschappelijke functie heeft. “Mensen zijn hier zo een half uur binnen om een praatje te maken over van alles en nog wat. Maar het blijft ook knokken om zo’n winkel voor het dorp te behouden, want veel mensen rijden naar de supermarkten in Steenbergen.”

De andere aanwezige medewerkster van het projectteam, Tessa Speelman, weet verder te vertellen dat er voor de bijeenkomst in de kern Dinteloord van aanstaande donderdag al behoorlijk wat aanmeldingen binnen zijn. Het gaat dan om het zogenaamde Toekomstcafé in het Dorpshuis. Alle informatie over de bijeenkomsten in de kernen is te vinden op www.steenbergen2040.nl.

Tekst & foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl