Steenbergen in oude tekeningen, schilderijen en prenten

STEENBERGEN – Onze stad wordt door nieuwkomers uit Zuid-Holland vaak ervaren als een dorp. Begrijpelijk als je Rotterdam of Den Haag gewend bent. Maar de oorspronkelijke Steenbergenaren weten wel beter. Steenbergen is een echte oude Brabantse stad, zij het een kleine. Maandag 28 januari geeft Jan Peeters een lezing op uitnodiging van KBO Steenbergen. Dat gebeurt vanaf 13:30 in de zaal van Restaurant De Watertoren.

Steenbergen is gesticht in de twaalfde eeuw en in de dertiende voorzien van stadsrechten. Zoals andere oude steden, werd ook onze stad in vroeger eeuwen wel eens vastgelegd in tekeningen, prenten en schilderijen. Sommige van die voorstellingen zijn bekend, andere niet. Deze lezing gaat over dat soort voorstellingen, stadsgezichten van lang geleden, en dus niet over foto’s uit oma’s tijd.

De spreker is een autochtone Steenbergenaar. Jan Peeters werd geboren aan de Kruispoort in 1949, bezocht in de jaren ’50 de Gummarusschool en was in de jaren ‘60 lid van TCS. Later studeerde hij kunstgeschiedenis in Amsterdam en specialiseerde zich in de geschiedenis van het stadsgezicht. Gedurende een aantal jaren was Jan Peeters assistent-conservator bij het Prentenkabinet van het Amsterdamse Gemeentearchief; van 2002-2014 was hij conservator bij het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Peeters publiceert sinds 1986 over kunsthistorische onderwerpen, waaronder het stadsgezicht, en is sinds enkele jaren hoofdredacteur van De Waterschans, kwartaaltijdschrift van de Geschiedkundige Kring Stad en Land van Bergen op Zoom.

Deze lezing is bedoeld voor leden van de KBO, zij hebben gratis toegang, maar ook niet-leden zijn welkom. Aan hen wordt een bijdrage van 4 euro gevraagd, hierbij is kop koffie bij binnenkomst inbegrepen. De zaal is geopend vanaf 13:00 uur.

Tekst: Paul Kil