StAn hoopt op hogere opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen

STEENBERGEN – Fractievoorzitter Jan Ooms is opnieuw tot lijsttrekker benoemd van Steenbergen Anders. Raadslid Rien van Zundert werd gisteren in de algemene vergadering wederom als ‘tweede man’ gekozen. De nieuwkomers Harry Mangnus, Tim Huisman en Theo van Es staan op de plaatsen drie tot en met vijf bij de (coalitie)partij, die op voorhand geen wethouderskandidaat presenteert, voor openbare coalitie-onderhandelingen pleit en vooral hoopt op een hogere opkomst van de kiezer(s).

vlnr: Jan Ooms, Rien van Zundert, Harry Mangnus, Tim Huisman en Theo van Es.

,,Wat dat betreft zitten we hier ver onder het landelijk gemiddelde en dat vinden wij erg jammer,’’ stelt voorzitter Carla Ligtenberg van Steenbergen Anders (StAn). ,,Veel mensen realiseren zich misschien wel onvoldoende in wat voor parel zij wonen of denken dat ‘de politiek’ niks doet, maar er wordt echt hard gewerkt om Steenbergen en al haar kernen verder te ontwikkelen.''

Nieuwkomers op de lijst

De voorzitter toont zich tevreden over de nieuwe aanwas bij ‘haar’ partij. ,,In de ledenvergadering is ervoor gekozen om onze ervaren raadsleden de kar bij de komende verkiezingen weer te laten trekken, maar ook voor de nummers drie, vier en vijf geldt dat zij zich graag verkiesbaar stellen en hun best gaan doen om voldoende voorkeurstemmen te krijgen. En er zijn nog meer nieuwe kandidaten bij gekomen. De complete lijst wordt medio december vastgesteld.’’

Bestuurlijke vernieuwing

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de raadsleden van StAn maximaal twee periodes zitting zouden hebben in de gemeenteraad. Van dat voornemen stapte de partij echter af.

‘Dat was beginnersfout nummer één. Wij dachten binnen acht jaar het openbaar bestuur te kunnen vernieuwen. Sinds 2002 kennen we het dualisme in Nederland. In 2006 had Steenbergen daar nog niets van gehoord. Pas met de huidige coalitie zetten we stappen in de goede richting. Vernieuwen is een kwestie van lange adem. Vandaar dat we op die uitspraak terugkomen, want we gaan de goede richting op. En we vernieuwen zelf ook. Vandaar ook de herbezinning op onze positie’, verklaarde lijsttrekker Jan Ooms eerder al.

Wethouderschap

Steenbergen Anders spreekt zich niet expliciet uit over het aantal zetels dat zij hoopt te bemachtigen. ,,Terug naar de vier zetels uit de vorige periode zou natuurlijk mooi zijn,’’ zegt Ligtenberg.

De kandidaat-raadsleden zijn niet beschikbaar voor een eventueel wethouderschap. ,,Zij vinden het een eer om in het hoogste bestuursorgaan binnen onze gemeente te worden gekozen. En in tegenstelling tot de meeste andere partijen, huldigen wij namelijk wel het dualisme,’’ vervolgt de voorzitter desgevraagd.

Openbare coalitievorming

,,Wij zijn voorstander van twee fulltime-wethouders, die het raadsbeleid uitvoeren. Dat kunnen dus ook wethouders van andere partijen zijn, of we gaan gericht op zoek naar geschikte personen voor deze functies. Dat alles moet blijken uit de onderhandelingen na de verkiezingen. Als het aan ons ligt, voltrekt de vorming van een nieuwe coalitie zich volledig in de openbaarheid.’’