Speciaal bedankje voor redder in nood op huwelijksdag

STEENBERGEN – Vanmiddag trouwde Anouk de Groen in het oude stadhuis van Steenbergen met haar held, Joris Helmons. Het is echter niet alleen háár held, maar ook die van velen anderen. Op maandag 12 april jongstleden schoot de Steenbergenaar zonder angst of twijfel te hulp bij een zwaar ongeluk op de A58. Zijn snelle actie redde vermoedelijk de levens van velen. Dat is zeker de overtuiging van één van de betrokkenen, Martijn van Overveld eveneens uit Steenbergen. Hij greep de huwelijksdag van zijn redder in nood aan om hem er openlijk voor te bedanken.

Het was een dag als ieder andere, die twaalfde april.  Zowel Joris als Martijn waren onderweg naar huis na een lange werkdag. Martijn zat met nog twee anderen in de cabine van de vrachtauto van het bedrijf waar hij stage loopt. Achter de auto hing een aanhanger met een tractor. Joris reed daar enkele kilometers achter hem op de A58 in een personenauto.

Ineens gaat het mis. De vrachtauto en aanhanger worden geraakt door een mede-weggebruiker, gaan in de slip, scharen en gaan om. De cabine met de inzittenden gaat over de vangrail en komt op de andere weghelft terecht.

Volle vaart

Al snel wordt er actie ondernomen. Een medewerker van Rijkswaterstaat springt uit zijn auto en waarschuwt met een lamp de eerstvolgende tegemoetkomende auto met Joris Helmons achter het stuur. “Ik dacht in eerste instantie dat het om een verkeerscontrole ging. Tot ik de ravage zag. Ik heb mijn auto aan de kant gezet en heb er allereerst voor gezorgd dat het verkeer achter mij tot stilstand kwam. Vervolgens ben ik naar de andere weghelft gegaan waar de cabine lag om hetzelfde te bewerkstelligen.” De heldhaftige bruidegom vertelt het verhaal chronologisch en zakelijk, ontdaan van het gevaar dat toen levensgroot aanwezig was, zo benadrukt Annemarie Raymaekers, Martijn’s zus. “Op zeker moment kwam er een vrachtauto met volle vaart op de cabine af. Als Joris er niet geweest was, was die er zeker vol in gegaan.”

Toeval?

Nadat het verkeer volledig tot stilstand was gekomen en de relatieve rust wedergekeerd, keken slachtoffer en redder elkaar voor het eerst goed aan. Een moment van herkenning. Martijn is namelijk een achterneef van Anouk en de mannen kennen elkaar goed. Toeval? “Ik denk dat het gewoon zo heeft moeten zijn,” aldus de prachtige bruid die bijzonder trots is op haar kersverse echtgenoot. “Joris was die dag net iets later weg van zijn werk dan normaal. Anders was hij al lang voorbij die plek geweest.“

Ontspannen

Martijn en de twee andere inzittenden van de vrachtauto zijn Joris enorm dankbaar voor zijn snelle en belangeloze actie die ervoor zorgde dat zij het hele relaas na kunnen vertellen.,  Bij wijze van verrassing vroeg Martijn aan Kijk op Steenbergen/Steenbergse Courant om bij de trouwerij aanwezig te zijn. Met als doel een speciale foto bij de bakfiets waarmee de bruidegom zijn bruid naar het stadhuis bracht. Na de plechtigheid zou Martijn deze naar de feestlocatie in Nieuw-Vossemeer brengen. “Dat was al voor het ongeval afgesproken, maar als Joris er die dag op de A58 niet geweest was, had hij hem nu zelf naar Nieuw-Vossemeer moeten trappen," benadrukt Van Overveld met een knipoog. Hij gunt Joris zijn momentje ontspanning in de bak van de fiets. Onder toeziend oog van de nieuwe mevrouw Helmons-De Groen die allang blij is dat het allemaal goed is afgelopen.

Foto’s: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen