Slecht enkele rennertjes foutloos in behendigheidsrit

STEENBERGEN – ‘Dat wordt ’n makkie’, dachten veel ploegleiders vanmorgen toen zij het circuit van de eerste behendigheidsrit in de Oudlandsestraat zagen. Niets bleek in de loop van de wedstrijd minder waar. Volgens Kleine Tour-voorzitter Wim Roovers slaagden slechts drie rennertjes erin om het parcours foutloos af te leggen.

Het manoeuvreren tussen de kegels en de ballen door, dat ging vaak nog wel. ,,De echte scherprechter was de wip, die door veel rennertjes noodgedwongen werd overgeslagen,’’ aldus Roovers.

,,We hebben zo’n tien varianten als het gaat om de indeling van deze behendigheidswedstrijd, voor de deelnemers is het dus elk jaar weer een verrassing hoe de hindernissen staan opgesteld. Dat houdt het wel zo spannend.’’

Ryco Krebbekx, gisteravond gekroond tot leider in het algemeen klassement bij de jongens, had het geluk even niet aan zijn zijde en maakte een buiteling in zijn poging om de gele trui te behouden. Of dat laatste hem alsnog is gelukt, wordt natuurlijk vanavond pas duidelijk bij de prijsuitreiking.

Wielerfamilie Keller-Jongenelen

Bij de meisjes waren veel ogen gericht op de zusjes Evi en Sanne Jongenelen, die vandaag respectievelijk in de gele en de witte trui rondrijden. De nummers 1 en 2 van het algemeen klassement zijn kleindochters van Henk Keller, wielerliefhebber pur sang en al bijna veertig jaar in deze tak van sport actief.

De Steenbergenaar was in het verleden onder meer voorzitter van Velocitas en momenteel nog actief als begeleider bij de junioren van Willebrord Wil Vooruit. Ook is hij buschauffeur bij de profploeg van Vacansoleil.

Vorig jaar zag hij zijn kleindochter Sanne de Kleine Tour al eens winnen, zoals ook zijn kleinzoon Jesper Keller dat eerder twee keer deed. Jesper mag vanwege zijn leeftijd niet meer meedoen aan de Kleine Tour, maar was vanochtend wel van de partij om zowel zijn nichtjes als zijn zusje Merel aan te moedigen.

Vanmiddag rijdt hij zelf een criterium in Zundert en ook daar gaat opa Keller natuurlijk nog even kijken. ,,Wielrennen zit ons bloed,’’ vertelt hij, enthousiast over de prestaties van zijn kleinkinderen. ,,Ze hebben de afgelopen weken wel wat geoefend op het kegeltjesrijden en het is uiteraard leuk als ze het goed doen, maar dat ze plezier hebben blijft het allerbelangrijkst.’’

Over enkele jaren verwacht Keller ook zijn nu 6-jarige kleinzoon Brent Jongenelen, broertje van Evi en Sanne, aan de start van het evenement.

Wie gaat er winnen?

Op de vraag wie van de twee zusjes de meeste kans maakt op de eindoverwinning, wijzen Evi en Sanne naar elkaar. Evi, die voor het eerst deelneemt aan de Kleine Tour, had van tevoren niet verwacht dat ze meteen zo goed uit de startblokken zou komen. Sanne was daar naar eigen zeggen overigens wel op voorbereid. De jonge wielrensters weten zich overigens ook nog wel verzekerd van stevige concurrentie, van onder anderen Floor Heshof, winnares van de Kleine Tour in 2009, 2010 en 2011.

De tourkaravaan is ondertussen vertrokken voor de tweede etappe, met een lengte van 57.5 kilometer, naar o.a. Dinteloord, Willemstad, Fijnaart, Stampersgat, Oud-Gastel en Kruisland. De kolonne wordt om 16.50 uur terugverwacht in Steenbergen.