Samenwerking Gemeente en WVS formeel bekrachtigd

STEENBERGEN – De afspraken waren er reeds, de ondertekening van de contracten moest nog gebeuren. En dat was vanmiddag het geval. Wethouder Cors Zijlmans en WVS-directeur Jos Koopman hebben hun handtekeningen gezet en de zaken zijn nu formeel bekrachtigd.

“Wat twee jaar geleden als een pilot begon wordt nu structureel. Met zeven wijkteams worden alle voorkomende werkzaamheden in de openbare ruimte gedaan. Dat is bijvoorbeeld in de zomer snoeien, wieden en restafval verwijderen, in de winter kan het gaan om bijvoorbeeld sneeuwschuiven. En dat niet alleen, de leden van de wijkteams zijn ook de ogen die zaken kunnen signaleren”, vertelt wethouder Zijlmans. Hij benadrukt hoe belangrijk het nu is dat er vaste medewerkers zijn. “Zij zijn aanspreekbaar voor de inwoners. Omdat ze er permanent zijn worden het ook bekende gezichten. We gaan samen optrekken en dat betekent ook dat we elkaars materialen, hulp- en vervoermiddelen gaan gebruiken”.

In totaal zijn 35 personen actief. De teams bestaan uit medewerkers van gemeente Steenbergen, WVS en klanten van de ISD, de intergemeentelijke sociale dienst. “Er wordt gewerkt op basis van volledige gelijkwaardigheid”, aldus Zijlmans. Hij zegt er trots op te zijn dat er nu 35 mensen van WVS zijn gedetacheerd en hij sprak de hoop uit dat meer gemeenten en ook bedrijven dit voorbeeld overnemen. Voor WVS is dit belangrijk, nu de hele WSW op de schop gaat.

Ook WVS-directeur Koopman is blij. “Onze medewerkers voelen zich geaccepteerd. Het is nu een ideaal samenwerkingsmodel, waarbij het grootste voordeel naast vastigheid, de herkenbaarheid van onze mensen is. Hierdoor heb je een grotere aanspreekbaarheid”.

‘Elkaar kennen is belangrijk’

Leontine Tjioe, de nieuwe voorzitter van Stadraad Steenbergen was eveneens bij de ondertekening aanwezig. Ook zij vindt het actief zijn van vaste wijkteams een pluspunt. "Je merkt dat ze inderdaad een aanspreekpunt worden, door hun herkenbaarheid en aanwezigheid. Vaste gezichten geven ook een vertrouwd gevoel. Toch kunnen de wijkteams de benodigde rol van inwoners zelf niet geheel overnemen", aldus de voorzitter. “Waar we naar toe moeten is goede sociale contacten. Mensen in een straat die elkaar kennen en wat voor elkaar overhebben. De situatie die er vroeger was. Als het gordijn bij de alleenstaande buurman langer dicht blijft dan gewoonlijk is het goed om allert te zijn. En bij twijfel even een telefoontje. Gaat het goed met je buurman? Of kan ik wat boodschappen voor je meenemen overbuurvrouw? Simpele zaken die vroeger heel normaal waren en die het leefklimaat zo enorm kunnen verbeteren”.

tekst en foto: Peter Vermeulen©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl