Rij bij eerste openingsdag bibliotheek

STEENBERGEN – Een betere promotie voor het lezen is bijna niet denkbaar. Voor de ingang van de bibliotheek aan de Blauwstraat vormde zich woensdagochtend een rij met mensen die dolgraag weer een boek wilden lenen. De wachttijd had ook te maken met de maatregel dat er maar tien mensen tegelijk in de bibliotheek mogen zijn.

Naast deze beperkende coronamaatregel waren er nog andere voorzorgsmaatregelen getroffen. Bezoekers werd gevraagd bij binnenkomst hun handen te ontsmetten en verplicht een mandje te nemen. Ook de ingeleverde boeken ontkomen niet aan een ‘lockdown’ en gaan voor 72 uur in quarantaine in een afgesloten ruimte, voordat ze weer uitgeleend mogen worden. De populaire titels zijn daardoor iets minder snel beschikbaar.
“Het is een beetje een surrealistische situatie, en ook heel tegenstrijdig voor ons als bibliotheek waar normaal gesproken de deur voor iedereen openstaat. Maar we zijn wel blij dat we op deze manier toch openkunnen. Al zullen ontmoetingen en cursussen voorlopig digitaal blijven en daar werken we momenteel hard aan. Niet eenvoudig, omdat een deel van onze doelgroep juist niet zo digitaal vaardig is”, vertelt programmamanager Annebelle Kools van Bibliotheek West-Brabant.

“Ik heb het gemist”

Voor de eerste bezoekers voelde het heerlijk om weer te kunnen struinen langs de boekenkasten, op zoek naar nieuw leesvoer. Hannie Baten heeft haar mandje al aardig vol. “Ik ben wel een trouwe lezer. De afgelopen tijd heb ik wat meer boeken geleend van vrienden en kennissen en ik had gelukkig zelf ook een voorraadje. Maar het is fijn dat we hier weer mogen komen.”
Bibliotheekmedewerkster Myriam Heijboer zit stralend achter haar bureau. Het plastic scherm tussen haar en de bezoekers maakt haar niet uit. “We zijn natuurlijk wel aan het werk geweest, maar dat is niet hetzelfde als mensen helpen met hun boeken. Ik heb het echt gemist.”

Voorlopig is de vestiging aan de Blauwstraat op woensdag en vrijdag open van 10-13 uur. “We willen eerst kijken hoe dit loopt, ook omdat we meer vrijwilligers nodig hebben om alles in goede banen te leiden. Wellicht dat we over een tijdje op meer tijdstippen open kunnen gaan”, aldus Annebelle Kools.

Door: Nicole van de Donk