Restaurant en hotel De Wallevis staat te koop

STEENBERGEN – Wat is tegenwoordig de snelste manier om aan de buitenwereld te laten weten dat je een nieuwe uitbater voor je restaurant en hotel zoekt? Dat is uiteraard Facebook. Eigenaar Arjan van der Pligt heeft er deze week bewust voor gekozen om de advertentie voor zijn zaak De Wallevis zelf op Facebook te plaatsen. “Het is misschien niet zo gebruikelijk, maar het was voor mij de beste manier om er ook meteen een toelichting bij te geven. Ik heb enorm veel positieve reacties ontvangen.”

Want Steenbergen mag dan wel een stad zijn, het is ook een dorp waar snel praatjes rondgaan. En Van der Pligt wil benadrukken dat het juist goed gaat met zijn bedrijf aan de Kade in Steenbergen. “Het is puur om persoonlijke redenen dat ik ermee wil stoppen. Ik word 53 jaar; als ik nog iets anders wil gaan doen, moet ik dat nu gaan doen. Ik heb wel ideeën, maar nog geen concrete plannen.” Of die plannen per se in Steenbergen gaan plaatsvinden laat hij nog in het midden. “Het kan ook zomaar iets heel anders worden, want de wereld is groot”, lacht hij.

Bezoekers uit de wijde omgeving

Inmiddels kan Arjan van der Pligt wel zeggen dat hij zo’n beetje ieder gezicht in Steenbergen kent. De Wallevis staat in de wijde omtrek bekend als een plek waar het goed toeven is op het terras en waar de kinderen heerlijk kunnen spelen in de speeltuin. In die 16 jaar dat hij aan het roer staat, is het bedrijf volgens hem enorm gegroeid.
“Ik heb het overgenomen van mijn ouders en in 2009 is het helemaal verbouwd en zijn er hotelkamers bijgekomen. In de crisistijd hebben we het wel eens moeilijk gehad maar je merkt dat door de promotie van de recreatiemogelijkheden de bezoekersaantallen toenemen. Door onze ideale ligging bij de haven en vlakbij de afrit naar de A4 trekken wij mensen uit de wijde omgeving.”
Als je het met Van der Pligt hebt over de plannen van de gemeente Steenbergen voor een hotel langs de A4 heeft hij daar wel een duidelijke mening over. “Ik vind het een hoop luchtfietserij voor media-aandacht. Zo’n plan wordt pas concreet als er een ondernemer is die het oppakt, en dat is nog niet het geval. Het is de vraag of zoiets groots genoeg mensen trekt. Het is jammer dat wij als ondernemers totaal gepasseerd worden hierin, dus ik vind het een hoop borstklopperij.”

Samenwerken met De Kaai

Als het gaat saamhorigheid tussen lokale ondernemers, geeft De Wallevis het goede voorbeeld door regelmatig samen te werken met het verderop gelegen hotel/brasserie De Kaai. “Als er bijvoorbeeld een grote groep is en we hebben een kamer te weinig kunnen we die gast doorverwijzen en andersom. Ook voor onze gasten die een uitgebreid buffet willen, werken we met hen samen. Wij hebben namelijk selfservice.”
Van der Pligt blijft eigenaar van het pand, en zoekt een nieuwe uitbater die de mogelijkheden voor de toekomst van het bedrijf ziet. Want die zijn er volgens hem in overvloed. “We hebben naast het hotel, restaurant, terras en aparte feestzaal nog mogelijkheden om verder uit te breiden. Ook een heel ander concept zou mogelijk zijn. Omdat ik er nog wel zijdelings bij betrokken blijf, zal het op persoonlijk en zakelijk vlak moeten klikken met een nieuwe uitbater.”
Er breekt een spannende tijd voor hem aan, maar de vele positieve reacties op zijn bericht doen hem goed. Ook zijn personeel, dat hij als eerste ingelicht heeft, wensen hem het beste. Over zijn eigen toekomst gaat hij verder nadenken als hij een gegadigde gevonden heeft, want daar is nu geen tijd en ruimte voor. “Het is een prachtig beroep, maar je weet nooit wanneer je begint en nooit wanneer je klaar bent.”

Foto: Eigenaar Arjan van der Pligt wil na 16 jaar De Wallevis een nieuwe uitdaging aangaan. Hij is op zoek naar een uitbater voor het alom bekende restaurant in Steenbergen en omgeving.
Tekst en foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl