Provincie zet beslissing door ondanks protesten: bushalte Zuideinde verdwijnt

DINTELOORD – De politiek en inwoners van Dinteloord hebben duidelijk hun bezwaren laten horen, maar het heeft geen verschil gemaakt. De Provincie heeft in een brief laten weten dat ze niet van plan is om de beslissing om de bushalte uit het centrum van Dinteloord te halen, terug te draaien. De Provincie en vervoerder Arriva willen het openbaar vervoer sneller en efficiënter maken en daarom verdwijnt de halte Zuideinde per 3 januari 2021.

Aan de rand van Dinteloord zal een tijdelijke halte worden geplaatst. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een mobiliteitshub komt waar elektrische fietsen en auto’s kunnen staan.

Dit nieuws veroorzaakte veel protest onder Dinteloorders die afhankelijk zijn van het busvervoer voor werk, school of familiebezoek. Karin Lindhout is een van de inwoners die geholpen heeft om handtekeningen in te zamelen. Ook al lijkt het geen kans meer te maken, toch gaat ze daarmee door. “Ik wil dat ze weten wat ze ons aandoen. Ik snap best dat het in de toekomst anders zal moeten, maar nu nemen ze iets weg voordat er een volwaardig alternatief is. Die buurtbus die ons vanuit het centrum naar die tijdelijke halte moet brengen, ligt nog steeds op z’n gat door corona. Het is een klap voor ons dorp wat zo langzaam doodbloedt.”

Discussie over 125.000 euro voor tijdelijke halte

Wethouder Baartmans heeft onlangs in een gesprek met Gedeputeerde Staten nog een poging gedaan, maar zonder gewenst resultaat. De gesprekken gaan nu over wie er op moet draaien voor de kosten (125.000 euro) van de tijdelijke halte. D66 en de Volkspartij gingen daarover in debat. Danker Kouwen benadrukte namens de Volkspartij dat ze willen dat de inwoners een veilige, droge plek hebben als ze op de bus staan te wachten. De gemeente moet het geld dan maar voorschieten en een deel terugvragen aan de Provincie. Ook Dennis Van Agtmaal (Gewoon Lokaal!) vroeg aan de wethouder om zorg te dragen voor een fatsoenlijke tijdelijke halte. Tim Huisman (D66) was het hier niet mee eens en maakte bezwaar tegen de houding van Den Bosch. “Ik vergelijk dit met een patiënt waar je het medicijn van afneemt, en die je vervolgens een extra rekening geeft voor het nieuwe medicijn.”

“Wij willen toch dat medicijn geven”, aldus Kouwen.

CDA: “Teleurstelling over proces”

Jurgen Huijbregts van het CDA stak zijn teleurstelling over het hele proces niet onder stoelen of banken. “Ik heb het gevoel dat wij als gemeente gelijk hebben, maar toch vinden wij geen luisterend oor. Wij zien net als de inwoners dat de leefbaarheid wordt aangetast, en toch besluit de Provincie dat die mobiliteitshub er moet komen. Dat is niet goed.”

[ Door Nicole van de Donk ]

Foto: De handtekeningenactie van een groep Dinteloorders heeft tot op heden geen verschil gemaakt: de bushalte in het centrum van Dinteloord verdwijnt.
Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant