Porseleinen jubileum voor Dorpshuis Dinteloord

DINTELOORD – “Als er iets te vieren valt, moet je dat zeker doen.” Met die gedachte ging het dagelijks bestuur van het Dorpshuis een poos geleden aan de slag. Het 15-jarig jubileum zat eraan te komen en daar moest op feestelijke wijze aandacht aan besteed worden. Peter Willemse, secretaris van het Dorshuis, wist wel raad. Een jubileum van 15 jaar noemt men ook wel een porseleinen jubileum. Reden genoeg dus voor een feestje.

Open huis in het Dorpshuis

Zaterdagmiddag gingen om twee uur de deuren open. Binnen hadden alle clubs en verenigingen die “thuis” zijn in het Dorpshuis een stand ingericht. Bezoekers kregen informatie over de verenigingen, wat zij te bieden hebben, welke doelgroep ze aanboren en nog veel meer. Het was gezellig druk. Er was een optreden van leerlingen van de basisschool. De Volharding gaf een mini-concert en bij wijnvereniging Les Grappes d’Or werd een glaasje witte of rode wijn aangeboden. De Oranjevereniging deelde hun programma voor Koningsdag uit en Nederpop aan de Dintel maakte het gezellig met een opname van hun Kerstconcert. Aan de tafels zaten bezoekers te genieten van een glaasje en de jeugd, maar ook een enkele volwassene, werd getrakteerd op ballonfiguren, gemaakt door Tirimba. Een rondje langs de verenigingen maakte één ding duidelijk. Men is erg tevreden over het Dorpshuis. “Niets is te veel. Als we een wijnproeverij hebben worden de tafels klaar gezet. Hebben we te weinig glazen, dan krijgen we ze van Maartje.” vertelt Ineke Breget, secretaris van de wijnvereniging. Intussen nog even een inschrijfformulier uitreikend. De dames van Nederpop aan de Dintel zijn pas vijf jaar thuis in het Dorpshuis. “Eerst zaten we bij de Beurs. Maar die sloot en toen moesten we op zoek naar een nieuwe, tijdelijke, locatie. Dat werd het Dorpshuis. We zijn zo tevreden dat het niet een tijdelijke verhuizing werd, maar definitief.” licht Judy Seegers namens de koorleden toe. “Maartje, van achter de bar, staat altijd voor je klaar. In ons geval dubbel! Ze is ook lid van onze vereniging.” Lacht Judy samen met enkele dames. Het is snel duidelijk. De verenigingen zijn blij met het Dorpshuis. “En het dorpshuis is blij met de verenigingen.” Sluit Peter Willemse, secretaris van het dagelijks bestuur aan.

We houden zelf onze broek op, daar zijn we trots op

Peter Willemse is samen met Antoon de Ridder, de voorzitter, en Thomas Littooy, de penningmeester, verantwoordelijk voor het Dorpshuis. “We zijn vanaf het eerste idee rond de nieuwbouw bij de plannen betrokken geweest. De gemeente was verantwoordelijk voor de bouw, maar wij hebben van het begin af aan invloed gehad op de bouw. Zo hebben we, mede dankzij de kennis van Antoon, een constructie ontwikkeld om het biljart in de vloer te laten zakken.  Dat levert tijdens bijeenkomsten zoveel extra ruimte op.” vertelt Peter Willemse. Ook hebben ze het podium en de bijbehorende verlichting verplaatsbaar gemaakt. Er is een paar jaar geleden, op last van de brandweer, een stevige overkapping voor scootmobielen en rollators gebouwd. Deze versperden de uitgang in geval van brand of een andere calamiteit.  “We moeten dit soort zaken zelf financieren en zijn dus altijd op zoek naar geld. Gelukkig hebben we bijdragen gekregen van onder andere het Oranje Fonds, want ook wij hebben last van bezuinigingen. De subsidie is naar beneden, niet alleen van ons, maar ook van de verenigingen. Het eerste wat ons dan gevraagd wordt is of de huur lager kan. Daarom hebben we alle verlichting door ledlampen vervangen. Dat scheelt in de kosten.” Op de bovenverdieping geeft Antoon de Ridder een toelichting op de foto’s aan de wanden. “We hebben altijd een kunst-expositie. Nu hangen er oude foto’s van Dinteloord. De Kreek heeft een prominente plaats in een grote vergaderruimte. Als er geen presentatie gegeven wordt geeft een groot doek het uitzicht van weleer weer. Daar zijn we erg trots op.” Helaas staat de tweede grote ruimte leeg. “De huur is voor veel verenigingen te hoog, maar wie interesse heeft kan altijd contact met ons opnemen.” Zegt Antoon. Beneden loopt de open dag op zijn einde. Maar het podium wordt al opgebouwd. Speciaal voor de Dinteloordse bevolking is er vanaf negen uur een gratis concert van Fragment georganiseerd.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl