Politie waarschuwt ouders en verzorgers voor de ‘Blue Whale challenge’

STEENBERGEN – De politie waarschuwt ouders om hun kinderen voor te lichten over de zogenaamde ‘Blue Whale Challenge’. Daarbij worden jongeren gevraagd om deze challenge te accepteren en de meest bizarre opdrachten uit te voeren. Zichzelf prikken, snijden tot zelfs de opdracht om zelfmoord te plegen. Jongeren worden zelfs gechanteerd als ze besluiten om niet mee te doen.

Via social media wordt met de jongeren contact gezocht. Zodra ze het bericht openen blijken ze de challenge te accepteren en doen ze mee aan een idioot en gevaarlijk spel. Iedere dag ontvangen ze opdrachten die voor een bepaalde tijd moeten worden uitgevoerd. De opdrachten worden steeds heftiger. Het begint bijvoorbeeld met zichzelf te prikken en zo gaat het verder tot snijden met uiteindelijk de opdracht om zelfmoord te plegen.
De politie adviseert ouders om er met hun kinderen – die vaak allang op de hoogte zijn van dit bizarre ‘spel’ – over te praten. Jongeren worden aangeraden om bij ontvangst van een dergelijk challenge bericht dit met de ouders of verzorgers te bespreken. Een dringend advies is om de berichten niet te openen en het betreffende account op Instagram te rapporteren. Het account is overigens nep.
De wijkagenten in Steenbergen staan open voor een gesprek hierover. In de gemeente Steenbergen zijn dit Karin Vissenberg, Jesse Smidt, Jack Ambags en Jan Valckx.