Peter de Koning moet protestbeeld zelf ophalen

STEENBERGEN – Tot zijn stomme verbazing moet de Steenbergse kunstenaar Peter de Koning zijn veelbesproken protestbeeld volgende week zelf gaan ophalen in Rijswijk. ,,Als ik dat niet snel genoeg doe, kunnen ze me bovendien stallingskosten opleggen. Dat slaat toch weer nergens op? Ik heb er tenslotte niet om gevraagd dat het beeld in beslaggenomen werd.’’

Vier weken geleden besloot de rechter in Breda dat De Koning het beeld, een metershoge houten penis, terug zou krijgen. Half mei nam justitie het kunstwerk in beslag omdat het bijhorende tekstbordje een Steenbergse wijkagent in een kwaad daglicht zette. Dat was ook precies de bedoeling van De Koning. De politieman had volgens hem zijn dochter namelijk onheus bejegend. 

Vier weken geleden moest de kunstenaar zich verantwoorden tegenover de rechtbank in Breda. Net als rondom de inbeslagname van het opvallende beeld, leidde deze rechtszaak tot een ware mediahype. Zelfs bij landelijke televisiezenders bleef de kwestie niet onopgemerkt. De rechter gaf beide partijen een beetje gelijk en legde De Koning een voorwaardelijke boete van 1000 euro op. De kunstenaar had er vrede mee. ,,Ik heb mijn gram gehaald,’’ zo stelde hij.

,,Ik ging er echter van uit dat mijn beeld netjes teruggebracht zou worden. Nu heb ik dus bericht gehad dat het in Rijswijk staat, terwijl het in eerste instantie naar een depot in Breda is vervoerd. En ik moet het zelf gaan halen.’’ Hoewel hij het daar niet mee eens is, zal De Koning dit in de loop van volgende week wel gaan doen.

Morgen hoopt hij op een andere manier het nieuws te halen. Dan wordt bij Intratuin in Halsteren het klompenpaar dat hij samen met zijn dochter heeft gemaakt officieel opgemeten voor het Guinness Book of Records. Volgens De Koning is er op heel de wereld geen groter klompenpaar te vinden. De klompen zijn drie meter lang, een meter hoog en een meter breed, én gemaakt uit één stuk populierenhout.