Pas op! Overvliegende scouts

STEENBERGEN – Met de start van een nieuw seizoen gebeurt er van alles bij scouting Steenbergen. Zaterdagmiddag begon traditiegetrouw met het ‘Overvliegen’. En er start een nieuwe speltak op, de roverscouts.

Overvliegen is superleuk!

De start van een nieuw seizoen bij de scouting stat bol van tradities. Bij de leek niet zo bekend, maar welpjes, bevers en scouts kijken er elk jaar met veel plezier naar uit. Zaterdagmiddag was het bij scouting Steenbergen zover. Welpen verzamelden zich, al dan niet samen met familie, in het clubgebouw. Vandaag was het zover, ze gingen ‘overvliegen’.  Een laatste instructie van de leiding en daar gingen ze. Een voor één, over de armen van alle andere scouts, door de gang. Het overvliegen gaat gepaard met veel kabaal. Joelende scouts moedigen elkaar aan en aan het eind krijg je als beloning je nieuwe blouse. De welpen gaan van rood naar groen. De bevers van groen naar beige. Het overvliegen staat voor vertrouwen in elkaar en samen iets tot stand brengen. De welpen vonden het vooral erg spannend. De één kwam juichend aan de overkant, tegen de andere welpen roepend dat het superleuk was. Een ander welpje durfde het niet aan. Maar dat mag, dan vormt de groep een boog waar ze onderdoor mogen. Bij scouting Steenbergen gaat het niet om de prestatie, maar om het samen doen.

Roverscouts

Scouting Steenbergen telt ongeveer 60 leden, van welpjes tot scouts, explorers én roverscouts. De laatste groep is sinds dit seizoen actief. Scouts tussen 18 en ongeveer 21 jaar maken er deel van uit.  Een kampvuur maken, een parkoers knopen, maar ook hiken in de Ardennen of bijvoorbeeld Zweden. Susanne Karremans is één van de begeleiders. “De groep gaat elke zaterdag voornamelijk zelfstandig een eigen programma draaien. Behalve vanavond” zegt ze geheimzinnig. “We hebben voor één keer een programma gemaakt. Ze moeten vanavond hun eigen eten kopen en op open vuur klaarmaken. Daarna krijgen ze de opdracht een bushokje om te toveren tot huiskamer. Een fauteuil en lamp zijn verplicht. Ze krijgen niets van ons, ze moeten laten zien hoe creatief ze zijn.” Als de roverscouts tegen zessen verzamelen, is er toch wat spanning merkbaar. De groep weet dat hen iets te wachten staat. Maar eerst worden ze gefeliciteerd. De geboorte van een nieuwe scoutinggroep is een feit. Natuurlijk hoort daar een geboortetaart bij, met roze en blauwe muisjes.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl