Organisaties schorten evenementen op: Ook onze gemeente komt tot stilstand door corona

STEENBERGEN – Hoewel er in de gemeente Steenbergen nog geen officiële melding van corona-besmetting is, heeft het virus in alle kernen wel degelijk grote impact op het alledaagse leven. Als gevolg van alle preventieve maatregelen lijkt het of de wereld langzaam tot stilstand komt. Kinderen blijven thuis van school of kunnen niet naar school omdat hun leerkracht ziek is. Evenementen, groot en klein, zijn afgeblazen en het aangaan van sociale contacten wordt ten sterkste afgeraden. Ziekenhuizen beperken de bezoektijden, verpleeghuizen zijn in opperste staat van paraatheid en bij de supermarkten is de desinfecterende handzeep niet aan te slepen.

Het corona-virus is in deze dagen het enige punt op de agenda van de Steenbergse burgemeester Ruud van den Belt: “Alles staat in het teken van corona. Als burgemeester heb ik gedurende de dag op allerlei niveaus overleg. Als burgervader houd ik mij vooral bezig met lokale organisaties die de komende tijd activiteiten op het programma hebben staan. Als gemeente dragen wij hen niet op om dit af te gelasten, maar we gaan wel met hen in overleg. De meesten zijn inmiddels tot de conclusie gekomen dat afgelasten de beste keuze is.”

Uitstel, geen afstel

Dat is in veel gevallen een zure beslissing zijn, zo realiseert de burgervader zich terdege. “Of het nu om de KPJ gaat die besloot om het schuurfeest af te blazen, het A.M. de Jongtoneel in Nieuw-Vossemeer dat de voorstellingen van dit weekend niet door laat gaan of om één van de bingo’s voor het goede doel. Die mensen zijn maanden bezig met voorbereidingen en dan krijg je dit. Gelukkig hoeft van uitstel niet persé afstel hoeft te komen.”

Corona regeert

Ook in het gemeentehuis is het op dit moment stilletjes. Medewerkers die thuis kunnen werken, doen dat. Activiteiten die de gemeente zelf organiseert voor meer dan 25 personen, zijn afgelast. Daaronder de Boomplantdag van afgelopen woensdag en het Scholendebat dat voor vrijdag op het programma staat. “Met kinderen, ouderen en zieken nemen wij geen enkel risico,” aldus Van den Belt. De externe dienstverlening zoals de publieksbalies en de milieustraat blijven vooralsnog gewoon open. Afspraken buitenshuis worden daarentegen verzet of telefonisch afgehandeld.
Zelfs bij hem thuis regeert corona, vertelt de burgemeester. “Mijn echtgenote Angela werkt in het ziekenhuis en mijn zoon Rick bij de politie. We hebben het er binnen ons eigen vakgebied dus allemaal druk mee.”

Aanstaande maandag wordt bekend of de maatregelen van kracht blijven, verlicht of juist verscherpt worden. Mocht er zich een besmettingsgeval voordoen in de gemeente Steenbergen, betekent dit vooralsnog niet dat er aanvullende maatregelen getroffen hoeven te worden. Voor de meest actuele informatie www.rivm.nl

Door: Dasja Abresch