Oproep Wijnboer Marnix Janssens: helpende handen met kurketrekkers nodig

STEENBERGEN – Wijnboer Marnix Janssens van landgoed Heenwerf roept vrijwilligers op om de helpende hand te bieden bij het ontkurken van 2000 flessen wijn. Deze wordt vervolgens niet opgedronken, maar gedestilleerd. De vrijkomende alcohol wordt belangeloos geschonken aan onder andere het ziekenhuis Bravis voor ontsmetting tijdens deze Coronacrisis.

Donderdag ontvangt de wijnbouwer de flessen van een grote Nederlandse importeur – Oud Reuchelin & Boelen – die de wijn schenkt voor het goede doel. De wijn is overjarig, maar kan heel goed dienen om er ontsmettende alcohol (75%) uit te destilleren. Dat is al een klus op zich, maar het grootste probleem hierbij is het ontkurken van de vele flessen. Meerdere helpende handen zouden hierbij een uitkomst zijn.

‘Kom helpen met eigen kurkentrekker’

Marnix Janssens roept daarom plaats- en streekgenoten op om gewapend met een eigen kurketrekker naar ‘Heenwerf’ aan de Kruislandsedijk 38 te komen. “Vrijdag hebben we op ons erf een aantal tafels staan. De vrijwilligers kunnen dan – op veilige afstand van elkaar – aan de slag met het ontkurken van de flessen, wat een fors karwei is”.

En ook na vrijdag komen helpende handen vast nog van pas. “In onze facebookgroep van wijnmakers – zowel Belgische als Nederlandse – hebben we een oproep geplaatst. Wijnmakers die wijn over hebben leveren die nu aan ons. Wij kunnen met de alcohol niet alleen het Bravis ziekenhuis helpen, maar ook andere aanvragers”.

In afwachting van de eerste dronk

Sinds 2016 heeft Marnix Janssens op landgoed ‘Heenwerf’ aan de Kruislandsedijk wijnstokken geplant en in 2018 was de eerste druivenoogst. Eind dit jaar kan de eerste mousserende wijn worden gedronken. De coronacrisis en het ontstane tekort aan ontsmettende alcohol deden de wijnbouwer besluiten om ontsmettende alcohol te gaan destilleren en daarmee een bijdrage te leveren aan de coronabestrijding.