Openhouden N257 zou twee ton meer kosten

STEENBERGEN – Het openhouden van één rijstrook op de Kade en de Zeelandweg Oost, om personenauto’s in twee richtingen door te kunnen laten, zou de werkzaamheden aan de N257 met minstens drie weken vertragen en zo’n 200.000 euro meer kosten.

Dat laten B en W in een raadsmededeling weten, naar aanleiding van het overleg met de belangenorganisaties van het Steenbergse bedrijfsleven, die gisteren uiterst teleurgesteld reageerden op het feit dat er niet voor een andere aanpak wordt gekozen.

Zij vrezen de komende vijf weken voor forse omzetverliezen, als gevolg van de volledige afsluiting van de Kade en de Zeelandweg Oost, die in twee fasen onder handen worden genomen. De slechte bereikbaarheid van zowel Reinierpolder I en II als het koop- en uitgaanscentrum zal forse omzetverliezen teweeg brengen, zo vrezen veel ondernemers.

Vanuit de bevolking zijn ook al de nodige bezwaren te horen. Vanuit De Heen bijvoorbeeld moeten mensen die hun kinderen met de auto naar school brengen in Steenbergen de komende weken vele kilometers omrijden, langs Dinteloord of Klutsdorp.

Het college stelt dat alle argumenten goed afgewogen zijn, maar dat er bij het openhouden van één rijstrook te grote risico’s ontstaan voor de voetgangers en de fietsers, voor wie dit gedeelte van de N257 tijdens de werkzaamheden wel toegankelijk blijft. Het tijdelijk inzetten van verkeerslichten, zou bovendien de doorstroming van het verkeer rond het centrum ernstig verstoren, zoals op de Fabrieksdijk en de Westdam, aldus B en W.

‘Wij realiseren ons dat de volledige afsluiting voor het reguliere auto- en vrachtverkeer van de Zeelandweg-Oost ingrijpende gevolgen heeft voor de ondernemers en bewoners aan deze weg. Desondanks zijn wij alles overwegende van mening dat de meerwaarde van de concessies aan veiligheid, tijdsbeslag en kosten de hinder en overlast onvoldoende is om de keuze voor een andere dan de oorspronkelijk gekozen aanpak te rechtvaardigen’, zo stelt het college in de raadsmededeling.