Open dag Stichting Stadsarcheologie Steenbergen

STEENBERGEN – De Stichting Stadsarcheologie Steenbergen houdt vandaag, zondag 3 april, ter gelegenheid van het Museumweekend, weer open huis in haar expositieruimte aan het Doornedijkje 50, waar belangstellenden van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom zijn om de vele historische voorwerpen te bezichtigen die de afgelopen decennia uit de Steenbergse bodem zijn ‘gered’. Ook hoopt de organisatie nieuwe vrijwilligers te mogen begroeten, om de gelederen te komen versterken.

De stichting moet het sinds kort zonder voorzitter Christ van Terheijden stellen, die kwam te overlijden bij werkzaamheden aan het clubgebouw. Van Terheijden was niet alleen de grondlegger van de Steenbergse stadsarcheologen, alsook een wandelende encyclopedie op dit gebied. ,,Je kon het zo gek niet verzinnen, of Christ wist wel te vertellen hoe het zat,’’ stelt secretaris/penningmeester Chris Duijvestijn. Hij is nu het enig overgebleven bestuurslid.

Behalve mensen die affiniteit hebben met (plaatselijke) archeologie, die zich willen inzetten om het levenswerk van Christ van Terheijden voort te zetten, kan de stichting ook heel goed hulp gebruiken bij de resterende schilderwerken aan het pand, dat van binnen en buiten nog verder opgeknapt moet worden.

Steengoed

In de voormalige slachterij aan het Doornedijkje zijn talloze Steenbergse bodemschatten te zien, zoals een zogeheten Brandewijnkom uit de 17de eeuw, gevonden in de grond onder de voormalige weeshuizen aan de Blauwstraat, de oorsprong van wat eerst een werkgroep stadsarcheologie was.

De Brandewijnkom mag een vrij zeldzaam exemplaar heten en z’n rijke versiering wijst erop dat ’ie afkomstig moet zijn uit ‘gegoede kringen’. Bijzonder ook zijn bijvoorbeeld de kannen en de veldfles van steengoed (een soort aardewerk) uit de 13de en 14de eeuw.

Vitrines

Gezelschappen en schoolklassen die het ‘museum’ willen bezoeken, kunnen dit op afspraak doen. Daarnaast beheert de stichting ook meerdere vitrines met Steenbergse oudheden, die bijvoorbeeld te vinden zijn bij paramedisch centrum Havermans aan de Kromme Elleboog, de dokterspraktijk aan de Molenweg,  en woonzorgcentrum Onze Stede.

,,Daar wordt leuk op gereageerd, ze geven afleiding en zorgen voor gespreksstof,’’ aldus Duijvestijn. ,,We zoeken nog een extra locatie voor zo’n vitrine, die wij compleet wegzetten en bijhouden, dus ook hiervoor kunnen belangstellenden zich melden.’’

Voor nadere informatie: duijvestijn.c@home.nl, (0167) 567177, https://sites.google.com/site/archstnb/