Op vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober: De Helberg griezelt dit jaar op het witte doek met ‘The Game’

WELBERG – De afgelopen vijf jaar veranderde de Welberg één avond in oktober in ‘De Helberg’, voor de meest ijzingwekkende Halloweenviering in de wijde omgeving. Naarmate het jaar 2020 vorderde, zag de organiserende stichting Ontspanning Voor Welberg langzaam een echt horrorscenario ontstaan. De voortsleep van de coronacrisis en alle maatregelen die ermee gepaard gaan, zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat ‘De Helberg’ dit jaar gesloten bleef. Lijdzaam afwachten, is geen optie voor de leden van OVW en dus werd er een corona-proof alternatief bedacht. Een drive-in bioscoop met een zelf geproduceerde thriller op het witte doek.

Het idee van de drive-in ontstond tijdens een corona-activiteit van plaatselijke dweilband ‘D’n Dweilberg’. Femke Martens, lid van OVW en trompettist bij D’n Dweilberg, verzorgde samen met zoon Sieb (onder meer bekend als presentator bij lokale omroep SLOS) een carnavaleske drive-in bingo. Dat bleek een succes en bracht een heel nieuwe ideeënstroom op gang om de jaarlijkse Halloweenviering toch doorgang te kunnen laten vinden.

Eigen productie

En drive-in bioscoop naar Amerikaans model leek dé oplossing. Zoon Sieb, tweedejaars student aan de opleiding Audio Visueel specialist bij Curio in Bergen op Zoom, voegde daar nog een spannende dimensie aan toe. Vorig jaar schreef en regisseerde hij voor het eerst tijdens ‘De Helberg’ een theaterstuk in de kerk en de kans om die ervaring te herhalen, liet hij niet zomaar aan zijn neus gaan. Hij stelde de stichting daarom voor om met een eigen productie komen waarbij hij script en regie voor rekening zou nemen.

Mondkapjes onder masker

Het bestuur van OVW was snel overtuigd en ook bij de gemeente werd er enthousiast op het plan gereageerd en zegde men alle medewerking toe. Sieb (16) stelde een crew samen met cameraman Jessy Broeders (17), audiospecialist Robert Raven (22) en lichtprofessional Tommy Deurloo (30). Het script schreef hij met hulp van leerkracht Eric Wobma in twee dagen. Voor de cast werden tientallen vrijwilligers gerekruteerd en toen: Actie!
Zoals voor alles en iedereen geldt, moest ook Sieb rekening houden met de coronabeperkingen. “Inmiddels is bekend dat acteurs geen afstand hoeven te houden tijdens het werk, maar wij hebben dat wel gedaan. Zelfs onder de maskers worden er mondkapjes gedragen.”

Stella Maris

Deze week vonden de laatste opnames plaats en kon de hele productie naar de montagetafel op weg naar het eindproduct dat op vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober bekeken kan worden. Daar moest nog wel een geschikte locatie voor gevonden worden. Met dank aan uitzendorganisatie Good Morning dient het parkeerterrein van pension Stella Maris beide dagen als drive-in bioscoop waar steeds 20 auto’s van de film kunnen genieten.

Herkenbaar

Die film met de tot de verbeelding sprekende titel ‘The Game‘ bekijken de toeschouwers dus vanuit de eigen auto. Of het nu een thriller of een horror is, daar zijn de crew-leden het niet helemaal over eens, maar dat hij mega-spannend is, daar bestaat geen enkele twijfel over.
Wat volgens Femke en Sieb bovendien leuk is, is dat de bezoekers veel acteurs en locaties zullen herkennen. “De Helberg wordt ieder jaar een succes door de samenwerking van heel veel Welbergenaren. Dat is nu eigenlijk niet anders. Er doen veel acteurs mee van het dorp en er zijn op veel locaties op de Welberg opnames gemaakt.”
Wie oplet, zal in één van de bijrollen bovendien een Bekende Steenbergenaar kunnen ontdekken. Wie, dat blijft nog even een goed bewaard geheim.

Veiligheid is betrekkelijk

Bezoekers moeten er overigens wel rekening mee houden dat het veilige omhulsel van hun eigen auto maar zeer betrekkelijk is. De grens tussen de wereld op het witte doek en het parkeerterrein van Stella Maris zal namelijk heel dun blijken te zijn……

Binnenkort verschijnt er een trailer van de film. Ook wordt dan bekend waar en wanneer de tickets verkocht worden. Wie op de hoogte wil blijven kan de Facebookpagina Hallowoon Welberg volgen.

Foto: Dat de film ‘The Game’ een zeer professionele productie is, blijkt alleen al uit de filmposter die niet onder doet voor een Hollywood blockbuster.
Foto 2: repetitie voor het griezelfestijn van De Helberg.

Door: Dasja Abresch