Op initiatief van Annie Kranendonk: Buurtbiebje Oost-Havendijk brengt mensen bij elkaar

STEENBERGEN – “Lezen brengt de wereld naar je toe,” is het motto van de Steenbergse Annie Kranendonk. Sinds de wereld door corona een stuk kleiner werd, is het plezier dat lezen volgens haar brengt, alleen maar in waarde toegenomen. Buurtbiebjes zoals die her en der in de stad verschijnen, leveren daar een belangrijke bijdrage aan en dus nam zij het initiatief tot een nieuwe vestiging aan de Oost-Havendijk.
Naar mening van de Steenbergse Kranendonk kun je niet genoeg buurtbiebjes hebben. “Er is er één aan de Wouwsestraat en in wijk ’t Drievierde, maar niet in Buiten de Veste. Dat vond ik een gemis.”

Gedicht

Daadkrachtig als zij is, ondernam Annie actie. Eerder deed zij dit ook al voor de muurschildering met het gedicht van schrijver A.M. de Jong op het voormalige havenkantoor. Voor het buurtbiebje klopte zij aan bij de bewonerscommissie van de appartementencomplexen aan de Oosthavendijk. “Er wonen daar veel ouderen die niet meer zo mobiel zijn of door corona minder buiten komen. Dat leek mij een goede plek voor het buurtbiebje.”

Succes

De bewonerscommissie was volgens voorzitter Corine Plandsoen direct enthousiast en ook Stadlander, eigenaar van de complexen ging mee in het verhaal. Bewoner Theo Gorissen bleek bereid het kastje in elkaar te timmeren en binnen de kortste keren was het gevuld met een gevarieerde collectie. “Er wordt tot mijn verbazing echt veel gebruik van gemaakt,” vertelt de voorzitter. “Ik had gedacht dat het even op gang moest komen, maar eigenlijk is het vanaf dag één een succes.”

Gezellig praatje

Enige tijd geleden nam de politieke partij Steenbergen in Beeld alvast een voorschotje op de verkiezingscampagne door een drietal houten banken bij de appartementencomplex te plaatsen. Daar wordt bij goed weer veel gebruik van gemaakt door de bewoners. Het buurtbiebje is volgens Corine Plandsoen een mooie aanvulling op dit initiatief. “Wat zou nu leuker zijn dan dat de mensen een boek lezen op een van de bankjes en in de tussentijd ook nog een gezellig praatje kunnen maken,” spiegelt Corine een fijne zomerbeeld.

Annie is dik tevreden met het kastje en hoopt dat het initiatief navolging krijgt. “Vooral in de wijk Noord zou het leuk zijn, want daar is verder niet zoveel. “ Zelf richt de zij haar pijlen op nieuwe plannen. “Hoe leuk zou het zijn wanneer op de Steenbergse Markt de oude waterpomp terugkwam of, nog beter, een muziekkiosk?”

Voorzitter van de bewonerscommissie Corine Plandsoen (links) en initiatiefneemster Annie Kranendonk poseren tevreden bij het buurtbiebje.

Door: Dasja Abresch