Nieuwe Veste bijt het spits af in opschoonactie

STEENBERGEN – Aan het eind van deze ochtend – woensdagochtend 20 maart –  startte basisschool De Nieuwe Veste als eerste in een reeks van opschoonacties die de verschillende scholen en andere organisaties in de gemeente Steenbergen deze en begin volgende week doen. Bij de start was ook beleidsambtenaar Carien Free van de gemeente Steenbergen present. Zij coördineert de acties vanuit de gemeente. Deze zorgt onder meer voor opruimattributen en hesjes waarmee de schoonmakers goed zichtbaar zijn.

Juf Karlijn Borghouts heeft bij de Nieuwe Veste de groepen 3 en 4 onder haar hoede. “De landelijke opschoonactie past precies in onze planning. Deze week namelijk start namelijk een van de drie jaarlijkse schoolprojecten. Dit project heeft als thema ‘Wecycle’; de naam is gekozen met een knipoog naar ‘Reclycle’. In dit project besteden we in de klassen aandacht aan het hergebruik van grondstoffen”, zo vertelt zij.

In de klas van Juf Sanne de Boeck – groep 7 en 8 – wordt de leerlingen gevraagd om oude kleding mee naar school te nemen. “In de klas hebben we het dan over het hergebruik van kleding en we praten ook over de ‘plastic soep’ waarmee de zeeën vervuild zijn”.

Juf Paulien Scherpenisse staat voor de groep 5 en 6. “Wij gaan het hebben over speelgoed afval. We kijken hoe je dit soort afval kunt verkleinen en leren wat je kunt doen met speelgoed dat je normaal weggooit”.

Aan de slag

Inmiddels is Carien Free gearriveerd. Zij assisteert bij het uitdelen van de opruimspulletjes en helpt mee om de kleintjes in hun hesje te krijgen.

Na een foto bij het spandoek van de opruimactie gaan de kinderen aan de slag. In de omgeving van de school zijn de allerkleinsten met hun juf actief. De wat grotere kinderen gaan richting het stadspark. Hier ligt voornamelijk papier en een serie lege blikjes. Al is er ook ander soortig afval: “We hebben een poepluier gevonden meneer”. En als ze de waarschuwing krijgen dat ze daar maar mee moeten oppassen: “We hebben handschoenen aan hoor en hebben een lange knijper om het afval op te pakken”.

Juf Paulien houdt haar leerlingen scherp in de gaten. Ze zegt heel duidelijk wat wel en wat niet kan en heeft haar klas prima onder controle.

Tekst en foto's: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl