Nieuwe groep Spelenderwijs ontvangt muziekinstrumenten

STEENBERGEN – In de theaterzaal van ’t Cromwiel was gisteravond de kick-off van de nieuwe lichting ‘Spelenderwijs’. De 29 basisschoolleerlingen die zich hadden opgegeven zaten met smart te wachten op het moment dat ze hun instrument in handen kregen. Het project van muziekvereniging Volharding maakt het mogelijk dat kinderen vanaf groep 5 op een voordelige manier kennis kunnen maken met muziekles.

Voor veel kinderen voelde het een beetje als een vroege Sinterklaasavond. Ze mochten hun eigen koffer openmaken waar het instrument van hun keuze in zat. Een jaar lang zullen ze met hun geleende instrument in kleine groepjes les krijgen en gaan meespelen in hun eigen schoolorkest. De ouders betalen hiervoor maar 18 euro per maand; een fractie van wat ‘normale’ muzieklessen kosten.

Boven verwachting

“We hebben dit jaar weer een mooie verdeling van de instrumenten.  Klarinet, slagwerk en trompet blijven altijd het populairst. We hadden rond de 20 aanmeldingen verwacht, dat zijn er uiteindelijk 29 geworden, dus boven verwachting. Vorig jaar hadden we er meer, maar de groepen 5 zijn dit jaar kleiner dus dat levert automatisch ook minder aanmeldingen op”, vertelt Ilja van Treijen, dirigent bij Volharding.

Oordopjes

Ze laat met haar groep ‘Muzieketiers’ alvast aan de nieuwelingen horen hoe goed je kan spelen na slechts een jaar oefenen. Dat maakt zeker indruk.

Voor de 9-jarige Marit van Deurse is de muziek geen onbekend terrein; ze speelde al eerder blokfluit en viool. Nu wil ze het gaan proberen op de saxofoon. “Omdat ik dat gewoon een mooi geluid vind”.

In het huis van de familie Jacobs op de Welberg zullen er oordopjes ingedaan moeten worden want Mart Jacobs heeft net als zijn grote broer een luid instrument gekozen: de trompet. “Mijn broer Pieter speelt op de trombone, maar dat wilde ik niet want daar moet je hele lange armen voor hebben”, zegt Mart.

Volgende week starten de muzieklessen voor de leerlingen van ‘Spelenderwijs’ en na de herfstvakantie zullen ze gaan meespelen in het schoolorkest. Een eerste gezamenlijk optreden met de schoolorkesten is gepland met het jaarconcert van Volharding op 10 december.

Tekst & Foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Foto 1: De nieuwe lichting ‘Spelenderwijs’ heeft er zin in

Foto 2: Marit van Deurse, leerling op de Gummarusschool, bekijkt haar saxofoon

Foto 3: Mart Jacobs heeft voor trompet gekozen